вівторок, 01 грудня 2020 15:02

Козаки називали цибулиною жіночий статевий орган

Козаки називали цибулиною жіночий статевий орган
Виставку 2011-го року присвятили графіку Георгію Нарбуту. Створив проект герба і печатки, ескізи мундирів армії України, дизайн банкнот і поштових марок. Фото: 2000.ua

1 грудня 2011 року у київській галереї "М-17" відкрили виставку графічного мистецтва "Брама дизайну". Присвятили 125-літтю від дня народження графіка Георгія Нарбута.

— Через нашу "Браму" дизайнер входить у професійний світ. Також вона має зачинятися перед неякісною графікою, — пояснює задум організатор фестивалю Віталій Шостя. — Нарбута закликали як мірило. Що показав, як можна бути авангардистом, заглибленим у традицію.

Роботи надали 98 дизайнерів. Найбільше харків'ян. Присвячені Нарбуту розмістили на центральній стіні галереї. Посередині — інсталяція, склеєна із квадратів, кіл і трикутників. На ній напис: "Наша спадкова відповідальність". Перелічені досягнення художника: проєкт герба і печатки, ескізи мундирів армії України, дизайн банкнот і поштових марок.

— Проєкт робила 3 місяці, а виношувала в голові цілий рік. Сьогодні до 6:00 власноруч розвішували свої роботи, ні години не спала, — каже киянка Ольга Бандура. — Квадрат, коло і трикутник — це базові фігури в дизайні. У роботах Нарбута головним є трикутник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син був впевнений, що всі, хто залишився на окупованій території, – вороги України

Журі обрало найкращі логотипи та шрифти. Серед них календар "Без їжі і віл не потягне". На сторінці місяця грудня приказка: "Пішла горілка по животу, як брехня по селу". Найбільше глядачів біля стін із плакатами.

— Перед тим як малювати афішу фестивалю козацької пісні, я переслухала масу ансамблів. Якщо не знаєш, що ти анонсуєш, нічого не вийде, — каже киянка Дарина Ковтун. — Урешті, намалювала бандуру у формі цибулини. Це натяк на те, що співатимуть сороміцькі пісні. Цибулиною козаки інколи називали жіночий статевий орган.

У Національному художньому музеї України відкрили виставку: "Знак Соборності. Великий герб України: від Нарбута до Якутовича". Експозиція налічує 60 артефактів. Третину з яких показують на загал вперше.

Зараз ви читаєте новину «Козаки називали цибулиною жіночий статевий орган». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі