пʼятниця, 17 вересня 2021 11:50

Космічні інтриги та життя на фермі - що дивитися у кіно цього тижня

Космічні інтриги та життя на фермі - що дивитися у кіно цього тижня
Пола Атріда – головну роль у фільмі "Дюна" - зіграв американський актор Тімоті Шаламе. Відомий по стрічкам "Назви мене своїм ім'ям" та "Маленькі жінки". Фото: Warner Bros.

Цього тижня в прокат виходять екранізація культової науково-фантастичної книги, документалістика про життя тварин та історія про харизматичного маніяка-вбивцю.

"Дюна", реж. Дені Вільнев

У далекому майбутньому галактика Чумацький Шлях – це велика розгалужена імперія, на планетах якої правлять аристократичні доми. Космічні подорожі можливі завдяки спеціальній речовині, яку називають спеціями. Вона має наркотичний вплив та походить з пустельного Арракісу. Правителем цієї планети стає герцог Лето Атрід. Через зраду його син та наслідник Пол вимушений переховуватися у пустелі.

Перший з шести романів зі всесвіту "Дюни" американський письменник Френк Герберт опублікував 1965-го. Наступного року книга виграла дві основні американські фантастичні премії – "Г'юго" та "Неб'юла". Швидко набула велику кількість прихильників та отримала культовий статус серед любителів фантастики.

Вперше "Дюну" екранізував 1984-го американський режисер Девід Лінч. Фільм провалився у прокаті та отримав негативні рецензії критиків. Після цього франко-чилійський режисер Алехандро Ходоровскі, який у 1970-х розробляв свою версію "Дюни", сказав що роман не підлягає екранізації.

У 2000-му на Sci Fi Channel вийшов 3-серійний міні-серіал "Дюна". Отримав телевізійну премію "Еммі" за найкращі спецефекти та операторську роботу.

2016-го оголосили про початок підготовки до зйомок нового фільму "Дюна". Режисером став канадець Дені Вільнев – постановник фантастичних фільмів "Прибуття" та "Той, хто біжить по лезу 2049".

Головні ролі у фільмі виконали Тімоті Шаламе, Ребекка Фергюсон, Оскар Айзек та Зендея.

""Дюна" – це одна з найяскравіших подій осені" - розповідає кіножурналіст Алекс Малишенко. – У фільму дуже сильні кастинг, операторська робота, робота художника-постановника, костюми та грим. Єдина засторога: якщо з трейлеру ви очікуєте на суцільний екшн, то приготуйтеся краще до драми. Недарма фільм називається "Дюна. Частина перша". Другу частину режисеру не дозволили знімати одразу ж – вочевидь, продюсери хочуть спершу побачити реакцію глядачів на цей фільм".

"Гунда", реж. Віктор Косаковський

Детальне спостереження за життям свині Гунди, її поросят, двох корів і одноногої курки на норвезькій фермі. У документальному фільмі не з'являються люди, а музичний супровід – це звуки природи.

Попередня стрічка російського документаліста Віктора Косаковського – "Акварель", була присвячена воді. Знята з частотою 96 кадрів на секунду – замість стандартних 24-х. Мала на меті показати воду з точки зору самої води. "Гунда" розглядає тварин з їхньої же точки зору.

Продюсер стрічки – американський актор Хоакін Фенікс, також відомий своєю зоозахисною діяльністю.

Чорно-білу стрічку презентували на Берлінському міжнародному кінофестивалі 2020-го. Виграла у номінації "Найкращий документальний фільм" на кінофестивалях у Стокгольмі та Софії.

"Звір у його голові", реж. Ембер Роуз Сілі

Аналітик ФБР Білл Хагмайєр вивчає девіантну поведінку серійних вбивць. Проводить серію інтерв'ю з Тедом Банді, який жорстко вбив щонайменше 36 жінок. Харизматичний злочинець починає емоційно впливати на Білла, через що йому стає все складніше залишатися неупередженим.

Тед Банді – один з найвідоміших серійних вбивць США. Доведено, що він вбивав жінок протягом 1970-х, точна кількість його жертв залишається невідомою. Існують версії, що їх може бути понад сто. Злочинця стратили на електричному стільці 1989-го. Під час його страти натовп влаштував святкування з феєрверками прямо навпроти тюрми, де це відбувалося.

Постать маніяка широко висвітлена у масовій культурі. Один з останніх фільмів про Теда Банді – стрічка "Звабливий, поганий, злий", де його зіграв американський актор Зак Ефрон. Послужив одним із прототипів для створення персонажів Ганнібала Лектера з серії книг Томаса Гарріса, а також Патріка Бейтмана з роману "Американський психопат" Брета Істона Елліса.

У "Звір у його голові" роль Теда Банді виконав канадський актор Люк Кербі, відомий за комедійним серіалом "Дивовижна місіс Мейзел". Аналітика ФБР Білла Хагмайєра грає американський актор Елайджа Вуд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приголомшливі спецефекти й бійки: випустили трейлер нової частини "Матриці"

11 вересня завершився 78-й Міжнародний Венеційський кінофестиваль. Показали три українських фільми – "Відблиск" Валентина Васяновича, "Носоріг" Олега Сенцова та "Цензорка" Петера Керекеша. Остання стрічка, знята у копродукції України, Словаччини та Чехії, отримала нагороду за найкращий сценарій у секції "Горизонти". Розповідає про життя українських жінок, які народжують під час ув'язнення у тюрмі.

Зараз ви читаєте новину «Космічні інтриги та життя на фермі - що дивитися у кіно цього тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі