четвер, 13 лютого 2014 13:08

Конверти з колажами і поштові штемпелі: у Києві показали мейл-арт
18

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

В арт-просторі Closer, що на Подолі в Києві, зараз показують виставку "Mail Art" Любомира Тимківа. Колекція об'єднала конверти і листи, які в різний час надсилали Любомирові з різних куточків світу, переважно зі США. Конверти із марками і оригінальними малюнками надсилали і з Австралії, з Бразилії, з багатьох країн Європи. Кожне послання — особливе своєю неповторністю і винятковістю. На стіні поряд з роботами зображена велика карта світу, де червоними нитками позначено ті шляхи, якими листи діставалися свого адресату.

Любомир Тимків збирає і доповнює допомогою малюнка і колажу зразки мейл-арту і виставляє у своїй альтернативної галереї "Тимутопіяпрес" у Львові. Там само проводить колективні виставки зинов - самвидавів, а також виставки українських та іноземних художників.

Мейл-арт - не стиль і не техніка мистецтва, був позначений і визнаний мистецтвом в кінці 50-х років ХХ століття. Мейл-арт як явище найбільш схожий на масштабний рух світового масштабу, що затяглася у часі хепенінгу - святкування свободи творчості, вирощене на ідеях дадаїстів.

Суть його в обміні кореспонденцією між художниками: листівки, конверти, марки - artistamp. У створенні одного твору мейл-арту беруть участь як мінімум три сторони: художник- ініціатор, художник- адресат, який доповнює композицію своїми елементами, а також мимовільний третій учасник - співробітник поштового відділення. Малюнок, живопис, колаж, ассамбляж, естамп - техніки, за допомогою яких "оформлялися" конверти і, звичайно, обов'язковий атрибут - поштові штемпелі різних міст країн всього світу.

Перші кроки до систематизації руху мейл-арту були зроблені в 1962 році Реєм Джонсоном, що організував New York Correspondance School. У 1964 році особливий внесок у популяризацію руху був вкладений учасниками європейської групи Флуксус. Група своєю діяльністю намагалася об'єднати різні способи художнього вираження, засоби комунікації, електронну музику, візуальну поезію, "антитеатр" на принципах повної відсутності будь-яких рамок , спонтанно і довільно.

Різноманітність способів комунікації в наші дні робить мейл -арт ще більш альтернативним, ніж він був за часів його світанку.

Зараз ви читаєте новину «Конверти з колажами і поштові штемпелі: у Києві показали мейл-арт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі