пʼятниця, 17 вересня 2021 10:57

Коли почнуть зводити Музей Майдану. Назвали дату

Коли почнуть зводити Музей Майдану. Назвали дату
Ігор Пошивайло: "Музей Майдану має стати засадничим міфом для України, як музей Варшавського повстання став для Польщі". Фото: Дмитро Княжич

"Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної сотні – Музей Революції гідності" почнуть зводити 2023 року. Про це його директор Ігор Пошивайло сказав під час прессніданку 16 вересня. Він вдруге переміг у конкурсі на очільника музею 8 вересня.

"У травні 2021-го підписали тендерну угоду з німцями. 8 вересня оголосили тендер. Проєктування триватиме приблизно до кінця 2022 року. Роботи плануємо розпочати 2023-го і десь на кінець 2025 року матимемо нову будівлю музею", – розповідає директор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Снайпер влучив у нього двічі: вшанували героїв

Лише 30% музею буде відведено під експозицію, решта – під громадський простір. Також музей передбачає збереження всіх об'єктів народної меморіалізації – таких як пам'ятник із бруківки зі слідами куль на Алеї Небесної сотні, каже Ігор Пошивайло.

"Музей Майдану має стати засадничим міфом для України, як музей Варшавського повстання став для Польщі", – наголошує він.

"Наша унікальна колекція збереглася лише тому, що музеї-партнери зголосилися утримувати на своїх територіях, – каже Ігор Пошивайло. – Ми виборювали фізичний простір, шукали приміщення. Сьогодні маємо шість фізичних локацій і 3 гектари землі в центрі Києва. Також нашим важливим ресурсом є команда, до якої входить 51 людина, серед них 10 кандидатів наук".

Державний Музей Революції гідності уряд створив 2016 року. До того він існував як громадська ініціатива. Підпорядковується Інституту національної пам'яті. Музейне приміщення будують під керівництвом Міністерства культури. 2018-го в конкурсі переміг архітектурний проєкт із Німеччини – "Штурм пагорба". Два роки розвиток проєкту був заблокований через нерозвиненість в Україні практики архітектурних конкурсів. Цьогоріч втілення проєкту розблокували.

Зараз ви читаєте новину «Коли почнуть зводити Музей Майдану. Назвали дату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі