вівторок, 08 квітня 2014 14:06

Киянам розкажуть про справжнє утопічне радянське кіно
5

Аероград

"Кіно(У)топія" - альтернативна освітня програма на Книжковому Арсеналі в Києві. Протягом трьох днів, з 10-го по 12-е квітня, Центр Довженка проведе блок лекцій та кінопоказів ретроспективи з історії українського радянського кіно.

"У ретроспективі ми звернемося до найпотужнішої утопії минулого – соціалістичної – і запропонуємо разом з українськими та іноземними кінознавцями, мистецтвознавцями й істориками дослідити її формування, закостеніння та занепад. Сподіваємося, такий фокус допоможе подолати деякі упередження сьогодення й нагадає про обрії, які відкриває соціалістична за своїм витоком віра в можливість реорганізації суспільства на краще й досягнення справжньої, а не позірної рівності. Перший блок "Кіно(У)топії" складатиметься з трьох коротких лекцій, після кожної з яких буде показано фільм, що допоможе осмислити той чи інший аспект утопічного мислення минулого", - зазначають в Центрі Довженка.

"Трагічні й піднесені події листопада – лютого в Україні показали і те, наскільки сильною є сьогодні жага комплексних соціальних трансформацій, і те, наскільки важко реалізувати цю жагу без позитивної програми докорінних змін. Допомогти в цьому може погляд назад, в часи тріумфу утопічного мислення, ще визначального щодо соціальної реальності. Ми пропонуємо зробити це за допомогою кіно – цього своєрідного дзеркала утопій минулого", - йдеться у вступі до лекції проекту "Кіно(У)топія".

10 квітня покаюуть "Суворий юнак" від режисера Абраама Рома. Це один з найцікавіших і найзагадковіших радянських фільмів 1930х, філософська драма про кохання й ревнощі в ідеальному безкласовому суспільстві майбутнього, де релікти старих епох, як геніальний хірург Степанов, співіснують з плем'ям нових людей, що намагаються жити відповідно до кодексу комуністичної моралі, укладеним юними ентузіастами Комсомольцем і його другом Дискоболом.

Лекцію після показу читає Наташа Друбек – теоретик кіно і медіа, літературознавець-славіст, дослідниця радянського кінематографа сталінської епохи, редактор рубрики "Кіно й екранні медіа" в інтернет-журналі ARTMargins.

11 квітня буде "Аероград" Олександра Довженка. Дії пригодницького фільму розгортаються в невизначеному майбутньому на Далекому Сході, де триває будівництво футуристичного міста Аерограда. Боротьба прихильників радянської влади та їхніх опонентів завершується персональною трагедією: задля перемоги соціалізму протагоніст Степан Глушак змушений вбити свого старого друга.

Лекцію читає Михайло Собуцький – культуролог, завідувач кафедри культурології НаУКМА.

12 квітня відбудеться показ "Їхали ми, їхали" Юрія Тимошенко, Юхима Березіна, Василя Лапокниша. Це музична комедія, жанр утопічний за визначенням, про епічну кінематографічну подорож естрадного колективу під проводом дуету Тарапуньки та Штепселя з Києва в Москву. Придивившись уважно, ми помітимо, що попри позірну простоту, стрічка порушує питання соціально-культурного контексту ранніх 1960-х, специфіки розважального жанру в СРСР.

Лекцію читає Станіслав Мензелевський, дослідник культури, кінокритик.

Отже, курс "Кіно(У)топія: з історії українського радянського кіно" включатиме два тематично-хронологічні блоки, один з яких відбудеться 10-12 квітня в рамках "Книжкового Арсеналу" (Національний культурно-мистецький комплекс "Мистецький Арсенал", вул. Лаврська 10-12), а другий – 18-20 квітня в домі освіти та культури "Майстер Клас" (вул. Лаврська 16-А).

Зараз ви читаєте новину «Киянам розкажуть про справжнє утопічне радянське кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі