середа, 15 січня 2014 14:23

Киянам представлять "сюрреалістичного" Параджанова

У київському Будинку кіно 21 січня відбудеться презентація книги "Екранні світи Сергія Параджанова". У той же день в Синьому залі Будинку кіно пройде вечір "Сюрреалістичний Параджанов". Покажуть фільми "Київські фрески" режисера і документальний "Небезпечно вільна людина" Романа Ширмана.

На початку місяця, 9 січня, виповнилося 90 років з дня народження геніального режисера Сергія Параджанова. У 1959 році Параджанов поставив свій перший ігровий фільм "Перший хлопець". Але справжня слава прийшла до нього з "Тінями забутих предків" 1964-го. Зарубіжні критики називали фільм кращою картиною 20 століття. Останньою його завершеною кінокартиною став "Ашик-Керіб" 1988-го року за мотивами однойменної казки Михайла Лєрмонтова.

"Київські фрески" маловідомий фільм Сергія Параджанова. Присвячений він подіям Великої вітчизняної війни. Режисер його так і не закінчив. Після відзнятих кінопроб дирекція кіностудії прийняла рішення припинити зйомки. За сюжетом дія відбувається в Києві, серед героїв - кінорежисер, хранительниця музею, 55-річний вантажник. "Чоловік" нічого не тямив… Йому здавалося, що в нічному місті, мокрий по самі кості, ходить "Вантажник" гастроному з величезним кошиком "двадцяти спалахів хризантем", котрому він дав невірну адресу… Може бути, підсвідомо, щоб знайти сюжет, що є розчиненим у житті… і я стежу за ним, додаючи свій задум та хвору уяву…" - йдеться у сценарії фільму.

Сеанси почнуться о 18:00. Модеруватимуть зустріч український режисер Роман Балаян та голова Спілки кінематографістів Сергій Тримбач.

Зараз ви читаєте новину «Киянам представлять "сюрреалістичного" Параджанова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі