четвер, 04 жовтня 2018 12:53

Кіноринку України загрожує радянізація - EU Reporter

Кіноринку України загрожує радянізація - EU Reporter
Європейське видання EU Reporter проаналізувало розвиток вітчизняного ринку кіноіндустрії 2015-2017 років. Фото: MoeMisto.ua

У європейському виданні EU Reporter вийшла стаття "Кіноринок України: динаміка розвитку і загроза "радянізації"!", присвячена аналізу розвитку вітчизняного ринку кіноіндустрії в 2015-2017 роках. Зазначаючи високі темпи розвитку ринку, автор виділяє як його ключову проблему співвідношення механізмів ринкового саморегулювання та державного втручання у виробництво і прокат кінокартин.

У статті наголошується, що спроби державного втручання в регулювання кіноринку приводять не стільки до його якісних позитивних змін, скільки до зростання корупціоногенності та волюнтаризму. Так, за даними експертів, на 1 якісний український фільм, що має попит у глядачів, доводиться 3-5 фільмів, що мають державну підтримку, проте які абсолютно не хочуть дивитися глядачі. Реалізація державних заходів підтримки кіноіндустрії часто проводиться так, щоб жорсткою критикою окремих успішних кіновиробників і прокатників відвернути увагу громадськості від "тіньових" потоків перерозподілу бюджетних коштів на користь "своїх" людей. Чиновництво і ряд пов'язаних з ним корупційними схемами кінофірм намагаються, прикриваючись методами держпідтримки, добитися "видавлювання" видовищних, досить естетично якісних, з хорошим акторським складом, американських фільмів низькоякісними, які не користуються популярністю у глядачів, але мають державну підтримку, українськими. Як інструмент вони намагаються використовувати рішення Антимонопольного комітету України.

Проблеми кіноіндустрії вже неодноразово ставали предметом його розгляду. Європейські експерти виказують прихований оптимізм щодо того, що новий склад АМКУ, на чолі з Терентьєвим Юрієм Олександровичем, зможе під час чергового розгляду питання зайняти виважену позицію, засновану на світовому досвіді державного регулювання кіноіндустрії в ринкових умовах, а не буде слідувати стратегії збереження інституційної пам'яті радянського періоду.

Зараз ви читаєте новину «Кіноринку України загрожує радянізація - EU Reporter». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі