четвер, 19 грудня 2013 15:17

Казкових звірів та птахів із різнотрав'я показують у Києві
8

Фото: Фото: Світлана Корженко

18 грудня у столичному музеї Івана Гончара відкрилася виставка Лесі Колосенко "Українське Різдво". Майстриня показує казкових звірів і птахів, виплетених із степового різнотрав'я.

"Для своїх робіт використовую величезне різноманіття трав. В основі кожної композиції — євшан-зілля, полин, чорнобиль, м'ята, чебрець, безсмертник і цмин. Всі трави намолюю і закладаю в основу майбутнього виробу. Спочатку кладу один  шар і чекаю поки всі трави у ньому добре висохнуть. Інколи це займає багато часу", - розповіла майстриня кореспонденту Gazeta.ua.

"Щоб робота була довговічною і мала приємний запах, трави мають бути сухими. Якщо в них лишається хоч трохи вологи, трава починає пріти і матиме нестерпний запах", - додала вона.

Основу виробів Леся Колосенко обплітає шовковою травою. "Коли основа готова, зверху обплітаю її шовковою травичкою. Вона зразу стає рівною і гладенькою. А потім виріб оздоблюю — вплітаю трави на свій смак. Більше люблю рослини пастельних тонів. Але одного разу робила павича і захотілося, щоб він був барвистим. Тепер всі кажуть, що дуже нагадує справжнього павича із розпущеним хвостом", - розповіла майстриня.

"У всіх роботах є дуже багато символів. Майже на кожній є вуж. Він не має нічого спільного із біблійським, який спокусив Єву.  Він у мене мудрий і добрий", - додала вона. Трави жінка збирає під час подорожей Україною. "З усіх трав найбільше люблю полин, м'яту і калину. Коли в дитинстві спитала маму, звідки я взялася, вона сказала, що знайшла мене у квіточці калини. Я повірила. Після того на початку літа ходила до калини і її квітках шукала собі братика або сестричку", - додала Леся Колосенко.

Зараз ви читаєте новину «Казкових звірів та птахів із різнотрав'я показують у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі