пʼятниця, 12 липня 2013 19:40

Катерина Косьяненко намалювала "Оболонських святих"
23

Фото: Фото: Сергій Старостенко

11 липня у галереї "Триптих" на столичному Андріївському узвозі відкрилась виставка робіт художниці Катерини Косьяненко "Summertime".

Перед відкриттям гості скупчилися на тротуарі навпроти виставкового залу. Авторка стоїть унизу сходів з львівським художником Ігорем Мікулою. Його виставка в галереї щойно завершилася. Кличе всіх заходити. Виставку відкриває співвласник "Триптиха" Юрій Комельков. Обіцяє, що урочиста частина буде недовгою - через ремонт Андріївського узвозу в залі не працює кондиціонер. До спеки всі швидко звикають. Раз по раз кличуть одне одного виходити надвір і при цьому залишаються всередині.

"Наше місто найбільше розкривається саме влітку. Тому виставка зараз, і тому така назва - "Summertime", тобто "Літня пора". У нашому місті літо - найбільш повноцінна пора року", - розказує киянка художниця Катерина Косьяненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Привезли 30 картин улюбленої художниці Саакашвілі

За 10 хв художниця стоїть із оберемком квітів - букетами лілей, дрібних троянд, ромашок.

"Катерина - художник, який має справді українське обличчя, а не космополітичне, як це зараз продвигають. Але в світі давно вже доведено, що всі сильні художники мали своє коріння і воно чітко читається в їхніх роботах. Містицизм Сальвадора Далі - видно, що то Іспанія. Німецький характер визначають крайнощі - або тонкість проробки, або експресивність. Українськість Катерини в лагідності, теплоті. Український характер виражається у відчутті росту, буяння - як на картинах барокових художників: зображена найкраща земля, найкраща природа, найкраща погода. Українські святі, мученики стоять, їх колесують - а вони радісні, веселі, крізь них ростуть квіти", - каже Ігор Мікула.

Деякі з представлених картин належать до циклу "Оболонські святі". Авторка каже, що хотіла уявити, як святі б виглядали в сучасних умовах. Тому помістила їх у краєвиди столичного масиву Оболонь. На картині "Варвара" струнка жінка з іконописним обличчям тримає в одній руці пластиковий стакан, у другій - пакет. На полотні "Аеропорт" із цього ж циклу двоє жінок на тлі літаків, одна згинається під вагою великого сувою. Письменник 34-річний Петро Яценко називає цю картину серед улюблених.

"Тут два пласти нашаровуються, - каже про "Аеропорт", - водночас техногенний простір і сакральний. Люди, які збираються кудись летіти, такі умиротворені, красиві й затишні. Український паспорт, який визирає із сумки однієї з жінок, дає цікавий акцент, свою родзинку. Ця виставка - це мінімалістично, але повно. Хотілось би більше, але за тим, що є, уявлення про творчість Каті можна скласти. Це те, яка вона є зараз".

Виставка триватиме до 24 липня за адресою Андріївський узвіз, 34.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Косьяненко намалювала "Оболонських святих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі