четвер, 17 квітня 2014 11:41

Картини кіптявою, Українські злі та сплав музики і поезії - чим здивує фестиваль у Донецьку
5

Сестри Тельнюк
«Месопотамія Сергія Жадана»
«Подих свободи» Романа Михайлова
Кадр з фільму "Без ГМО", "Українські Злі"

Понад 20 письменників з України та інших країн ділитимуться своїми ідеями, думками та баченням світу з нашими відвідувачами. У Донецьку пройде перший літературний фестиваль. Триватиме з 23 до 25 квітня. Організовує його платформа культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ.

Окрім дискусій, круглих столів, кінопоказів з обговореннями та поетичних читань і театральних перформансів, тут зроблять окрему музичну програму.

Дует "ТЕЛЬНЮК: Сестри" запропонують глядачам програму "Дорога зі скла" на вірші Оксани Забужко. Сплав сучасної музики і поезії – оповідь про надію в музичній виставі, де слова і голоси переплітаються зі звучанням клавіш і трьох віолончелей.

Дотик до класики подарує професор Валерій Івко - диригент камерного оркестру "ЛІК ДОМЕР". Оркестр з 21 музиканта виконає твори сучасної української музики, декорті з яких написані та аранжовані спеціально для цього унікального струнного оркестру.

І, нарешті, творча платформа "Точка дотику" - Галина Крук (Львів), Ігор Цикура (Київ), Юрко Єфремов (Харків) представляють концептуальний мультимедійний проект "Співіснування: до і після" - гармонійне переплетення віршів Галини Крук, широкого діапазону музичних інтонацій харків'янина Юрка Єфремова та відеоарту киянина Ігоря Цикури.

Театр представлений донецьким актором та режисером Миколою Гусейновим, який запропонує свою нову роботу, створену спеціально для фестивалю - "Месопотамія Сергія Жадана".

Керівник компанії Артхаус Трафік Денис Іванов підготував кінематографічну програму українських короткометражних фільмів, які досліджують тематику фестивалю про мову та насильство. До неї входять роботи із нашумілого альманаху короткометражок "Україно, гудбай", його продовження "Українські злі", а також твори проекту "Мудаки. Арабески".

"До і після Майдану" - українське сучасне візуальне мистецтво, яке продовжує безперервну розповідь про різні аспекти, що змінили уяву українців щодо інтерпретацій мови та насильства у минулому та сьогоденні. Тут представлять 3 інсталяції митців Микити Кадана, Анни Звягінцевої та Романа Михайлова.

"Київський орнамент" Микити Кадана - шедевр іронії та намірів, виконаний на шпалерах. На початку протестів у Києві, 30 листопада 2013 року, ще мирні протестувальники були розігнані міліцейським підрозділом "Беркут". Багато з них отримали травми. Згідно із заявою міліції та муніципальних органів влади, це було зроблено з метою встановлення на площі великої новорічної ялинки.

Анна Звягінцева представить свою аудіоінсталяцію "Одиниці". Реальність суспільного життя в Україні сповнена енергії різних форм ксенофобії. Художниця шукає точку кипіння націоналістичних пристрастей. Інсталяція показує закриту країну, жителі якої, головним чином, віддаються дискримінаційним ритуалам, а конфронтація веде до деструктивного хаосу.

"Подих свободи" Романа Михайлова - це проект, реалізований нанесенням на папір кіптяви від палаючої автомобільної шини. Як пояснює художник: "Для мене це - символ боротьби та свободи".

Вся паралельна програма фестивалю відображає вібруючу мозаїку різних культур та мов в Україні, представлену за допомогою різноманітних форм та індивідуальних мистецьких мов, створених сучасними українськими художниками та інтелектуалами.

Усі події відбуватимуться на території платформи "ІЗОЛЯЦІЯ" в Донецьку.

Зараз ви читаєте новину «Картини кіптявою, Українські злі та сплав музики і поезії - чим здивує фестиваль у Донецьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі