пʼятниця, 26 жовтня 2012 14:14

"Кароліна не хоче жити серед бідності, матюків, п'янства" - Галина Вдовиченко про нову книгу

 

Вчора у книгарні "Є" Галина Вдовиченко презентувала свою нову книгу "Купальниця". Письменниця розказала Gazeta.ua, чому поселила героїню Кароліну у справжньому львівському будинку, чому вона схожа на квітку купальницю та як скоро авторка напише продовження свого роману "Пів'яблука".

- Чому обрали квітку "купальницю" і що вона презентує у романі?

- Головній героїні 18 років. Я описую в книзі один рік її життя після закінчення школи. В майбутньому Кароліна стане відомою українською акторкою кіно і театру. Перша її помітна роль, з якої почнеться таке її сходження – буде вистава під назвою "Купальниця". До того ж купальниця – це жовта квітка, яка росте в низинах Карпат. Її пелюстки стулені до купи і виглядає вона як кулька, покрита золотом. Моя героїня з села Виточі на Яворівщині. І з дитинства певною мірою асоціює себе з цією квіткою. "Квітка-героїня" закрита й нікого до себе в душу не пускає.

- Наскільки особистим є роман? Чи списані герої з реального життя чи життя знайомих?

- Ні, це вигадана історія в реальній обстановці. Я описую реальний Львів з конкретними адресами. Наприклад, Кароліна живе в будинку № 38 по вулиці Чупринка. Я зовсім випадково потрапила в цей дім, побачила, який він граний, але страшенно занедбаний. Знайома Наталя, яка мешкає за цією адресою, розформовувала бібліотеку своїх баби та діда. Вона запропонувала мені забрати ті книжки, які мені потрібні були. Я приїхала до того будинку. Зайшла в браму, побачила ковані прикраси на брамі. Піднімалася сходами і думала, який будинок незвичайний. Саме тоді писала роман і чітко знала, що Кароліна житиме в одній з кімнат цього дому.

- Чим починається книжка?

- Кароліна, яка щойно закінчила школу, їде до брата в Київ. Вона тікає з рідного села. Не хоче жити серед бідності, матюків та п'янства.

- Опишіть одну принаду і один недолік героїні.

Мені подобається в ній здатність вчитися. Вона мало читає (у неї в дитинстві не було книжок), але від людей вона переймає досвід. Вона миттєво може скопіювати якісь людські життєві особливості. А недолік – інколи не замислюється над тим, що робить людям боляче. В любовному трикутнику не переживає за почуття третього. Та характер її постійно змінюється та розвивається.

- На вашу думку, що таке жіноча роман?

Якщо дуже просто, то це твір, написаний жінкою. Хоча я до цього ставлюся скептично. Бо жінки ж пишуть від імені чоловіків і навпаки. Свої книги я ніяк не позиціоную, а все що кажуть критики сприймаю з розумінням.

- На сьогоднішній день, яка ваша книга найпопулярніша?

- За останній рік продано 8000 примірників "Бора". Це досить хороші показники для України. Знаю, що дуже популярний перший роман – "Пів'яблука". Усюди, де б не зустрічалася з читачами мене питають чи буде продовження. Раніше нічого такого не планувала. А це спав на думку сюжет і як там подію з моїми героїнями будуть розгортатися. Тому зараз пишу роман "Пів'яблука 2".

Зараз ви читаєте новину «"Кароліна не хоче жити серед бідності, матюків, п'янства" - Галина Вдовиченко про нову книгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі