субота, 17 вересня 2016 13:40

Італійський фізик пояснює, як дитячі травми впливають на доросле життя,

2 книги італійського письменника Паоло Джордано презентувало львівське видавництво "Старого лева" на 23-му Форумі видавців.

"Доки в українській літературі переважає намагання розібратися з минулим. Історичні романи й романи на історичному тлі лишатимуться актуальними і в найближчі роки. Прогалину в текстах на вічні теми, на щастя, заповнюють переклади, зокрема романи – "Самотність простих чисел" та "Чорне і сріблясте" Паоло Джордано в перекладі Андрія Маслюха, - каже літературознавець Тетяна Терен.

"Фізик за освітою, схоже, Джордано прийшов у літературу, щоби спробувати впорядкувати, пояснити найнезбагненніші людські вчинки, комплекси та емоції. Як дитячі травми впливають на наше доросле життя, де беруть початок скелі нерозуміння між батьками і дітьми, чому самотність стала визначальною характеристикю нинішнього часу, що лежить в основі родинної близькості й на чому тримається сучасний шлюб. Джордано ставить перед собою непрості задачі, але вирішує їх із несподіваним як для фізика відчуттям стилю і композиції."

У себе на батьківщині за "Самотність простих чисел" Паоло Джордано у 26 років став наймолодшим в історії лауреатом найпрестижнішої італійської літературної премії "Стрега".

В 2010-му італійський режисер Саверіо Костанзо екранізував роман "Самотність простих чисел". Картина була одним із претендентів на головний приз Венеціанського кінофестивалю. Українська стала 21-ю мовою на яку переклали бестселер.

 

За сюжетом роману батько мріє про спортивну кар'єру доньки. Примушує займатися лижами. Одного разу в горах дівчина потрапила в сильний туман. Не справилася з керуванням. Забилася, залишившись на все життя кульгавою. Аліче після випадку в лижній школі конфліктує з батьком. В школі її вважають дивакуватою. Але їй вдається заприятелювати з таким самим відлюдкуватим хлопцем Матія. Йому не дає спокою смерть сестри-близнючки, яку він полишив саму в парку.

Після школи Аліче вирішує покинути університет, який цікавить тільки її батька, та стати фотографом. Матія ж закінчує навчання. Отримує ступінь магістра математики. Йому запропонували стипендію в університеті за кордоном. Доводиться обирати між дівчиною та порятунком в математиці від думок про сестру Робить вибір на користь науки.

"Це книга про багатьох з нас. Про трагічну не здатність подолати відчуженість. Навіть близькі люди в наш час часто не можуть остаточно зблизитися, - ділиться враженнями від книги італійського письменника кінокритик Олександр Гусєв. - Головні герої "Самотності простих чисел" ментально своєрідні. Але це можна сприймати як метафору. Складності, які в тій чи іншій мірі заважають порозумітися є в кожного.

Шекспірівський Гамлет теж не зміг знайти взаєморозуміння з Офелією, хоча відчували один до одного дуже сильний потяг. Це не зважало мати сильні почуття. Вічна тема. Різниця лише у формі. Про це писали психологічні романи ХІХ століття, античні драматурги.

Все це є в Біблії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тексти відбирав навмання. Із 150 довелося залишити 100" - Жежера

Роман "Чорне і сріблясте" Паоло Джордано називає своєрідним продовженням історії зі своєї першої книги. Тут описується вже не дитинство і юність героїв, а їх спроби в 35 років зрозуміти, що таке родина. За сюжетом подружня пара наймає домогосподарку, яка стає одночасно і нянькою їх дитини і старшим членом сім'ї. Жінка з дуже традиційними цінностями, поняттями про родину стає авторитетом для пари. Але раптом домогосподка помирає і подружжя не можу зрозуміти , як їм жити далі.

На Форумі видавців також анонсували переклад українською ще одного роману Паоло Джордано "Людське тіло". В ньому письменник замислюється про те, що штовхає сучасних військових воювати за чужі інтереси. Головний герой добровільно їде в Афганістан.

Письменник розповів, що восени 2014-го він вже відвідував Україну. Його мета написати про зміни в нашій країні після Майдану.

Зараз ви читаєте новину «Італійський фізик пояснює, як дитячі травми впливають на доросле життя,». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі