середа, 27 серпня 2008 18:27

Іспанці влаштували багатотисячні томатні бої (ФОТО)
8

Кожного року починаючи з 1940-х років в останню середу липня в іспанському місті Буньоль проходить свято La Tomatina.



Фото Reuters

Цього дня вулиці Буньоля заповнять городяни і туристи, які спеціально приїжджають з різних куточків світу, щоб взяти участь в помідорних боях, які і є суттю свята.

Фестиваль La Tomatina почався із звичайної вуличної бійки, що відбулася в серпневу середу 1945 року. У ході цієї бійки учасники почали кидати один в одного помідори з найближчих прилавків. Закінчилося все приїздом поліції, що припинила томатне зіткнення, а через рік, в серпні і знову в середу, молоді люди знову зустрілися на тому ж місці, але помідори вже принесли з собою. І знову поліція рознімала учасників битви, що не перешкодило їм зібратися через рік. 1950 року мерія Буньоля заборонила помідорні бої, а в 1955 році на знак протесту відбулися "похорони помідора": учасники процесії несли по вулицях труну з помідором усередині, а вуличні музиканти виконували похоронний марш.

1959 року влада здалася і дозволили проводити томатну битву, але за обумовленими правилами: можна кидатися помідорами, які тоннами підвозять на спеціальних вантажівках, у всіх, хто знаходиться в зоні досяжності. Строго заборонено кидатися чим-небудь, окрім томатів, а самі овочі слід м"яти в руці, щоб не поранити супротивника. Битва, що починається об 11.00 за сигналом організаторів, закінчується рівно о 13.00, після чого всі учасники відмиваються, поливаючи один одного з шлангів.

Сьогодні у томатній битві взяло участь близько 40 тисяч людей, що в чотири рази перевищує населення містечка. Використано близько 120 тонн томатів.

Окрім самого бою, весь тиждень у місті проходять святкові паради, влаштовуються феєрверки і численні концерти, повідомляє AFP

Зараз ви читаєте новину «Іспанці влаштували багатотисячні томатні бої (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі