субота, 12 вересня 2020 15:05

Хочемо створити дух провінційного міста 1990-х - Ірина Цілик про фільм "Я і Фелікс"

Хочемо створити дух провінційного міста 1990-х - Ірина Цілик про фільм "Я і Фелікс"
Хочемо зібрати пазл фільму "Я і Фелікс" із багатьох вражень різних людей. Зі спільних травм і світлих спогадів про 1990-ті — Ірина Цілик. Фото: ForeFilms

Цього місяця заплановано початок зйомок фільму "Я і Фелікс" режисерки Ірини Цілик. В основі сценарію - роман Артема Чеха "Хто ти такий?", який вийде друком навесні 2021-го.

Дія відбувається в 1990-х. Головний герой - хлопець Тимофій. Знайомиться із травмованим досвідом війни колишнім контррозвідником і солдатом ГРУ Феліксом, який стає частиною родини, за сюжетом. Історія дорослішання розвивається на тлі буремної доби та розказана крізь призму дитячого сприйняття.

Про підготовку до знімального періоду Gazeta.ua розповіла постановниця.

"У підготовці щодня з ранку до вечора, - каже Ірина Цілик. - Ігровий повний метр – це для мене перехід на новий рівень гри. Боюся і хочу одночасно. Зараз продовжуємо шукати акторів другого плану, робимо розкадровки.

Зніматимемо частково в Києві. Але також шукаємо локації маленького містечка неподалік від столиці. Бо тут важко знайти таку натуру, яка б застигла в часі. Всі ці вивіски, пластикові вікна – це все біда. Якщо в тебе немає великого бюджету, аби усе це замальовувати на постпродакшені – то треба якось викручуватися. І щоб створити дух провінційного міста 90-х років, треба сильно постаратися і знайти такі місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Іздрик знявся в тизері фільму про 1990-ті

Але в Києві теж є острівці застиглого часу. Вже побачили один кіношний двір на Дарниці. Там тривалий час люди знають, що ці будинки будуть зносити, і нічого в них не міняють. Але досі не знесли, тому застигли в очікуванні. Збереглася особлива атмосфера.

Розпочати зйомки хочемо вже у вересні, бо треба схопити теплу натуру буквально за кілька днів. А основні – з жовтня до грудня. За сюжетом, показуємо різні періоди з життя героїв. То хочеться і сезони різні заявити".

Одну з головних ролей, Фелікса, у стрічці зіграє письменник Юрій Іздрик. Восьмирічного Тимофія втілить син режисерки Андрій.

Продюсери - Володимир Яценко та Анна Соболевська.

Ірина Цілик - режисерка й письменниця. Написала поетичні книги "Ці", "Глибина різкості" та прозові - "Післявчора", "Родимки", "Червоні на чорному сліди". Також два видання для дітей - "Таке цікаве життя" та "МІСТОрія однієї дружби". Зняла короткометражні фільми "Вдосвіта", "Помин", "Дім". Для документального кіноальманаху "Невидимий Батальйон" про жінок на війні зняла історії "Тайра" і "Малиш".

Дебютна повнометражна робота - документальна картина "Земля блакитна, ніби апельсин" про сім'ю із прифронтового містечка Красногорівка Донецької області. Отримала нагороду за найкращу режисуру на американському кінофестивалі "Санденс". Також перемогла у міжнародному і національному конкурсах на фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. Вийде у прокат 26 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Хочемо створити дух провінційного міста 1990-х - Ірина Цілик про фільм "Я і Фелікс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі