понеділок, 19 жовтня 2020 00:45

Хіти з програм Венеційського та Каннського кінофестивалів покажуть у Києві

Автор: facebook.com
  7 фільмів із програм головних світових кінофестивалів покажуть у межах 4-го Київського тижня критики. Триватиме у столиці 22-28 жовтня
7 фільмів із програм головних світових кінофестивалів покажуть у межах 4-го Київського тижня критики. Триватиме у столиці 22-28 жовтня

4-й "Київський тиждень критики" оголосив основну міжнародну програму. До неї увійшли 7 фестивальних хітів із програм Венеції, Канн та Сан-Себастьяна.

Відкриє фестиваль робота данського режисера-співавтора маніфесту "Догма 95" – трагікомедія "Ще по одній" Томаса Вінтерберга. Чотири вчителі беруться випивати алкоголь щодня для наукового експерименту. У такий спосіб хочуть підвищити продуктивність і настрій, стати по-справжньому щасливими, за сюжетом.

Головні ролі виконали Мадс Міккельсен, Томас Бо Ларсен, Ларс Ранте та Магнус Міллан – усі четверо були відзначені "Срібною мушлею" за найкращі чоловічі ролі на Міжнародному кінофестивалі у Сан-Себастьяні. Фільм також увійшов до офіційної програми цьогорічного Каннського кінофестивалю, яка через пандемію була представлена в рамках інших кінооглядів.

"Вінтерберг зняв стрічку-ностальгію за втраченою молодістю, ейфорією та свободою. Між тим режисера не затягує в болото моралізаторства та меланхолії. Його кіно сповнене жаги до життя та катарсису. Можливо тому, що таким дещо автобіографічним чином постановник маніфестує свій власний п'ятий десяток", - каже кінокритикиня, кураторка фестивалю Анна Дацюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили номінантів на премію кінокритиків "Кіноколо"

На Київському тижні критики покажуть один із головних фестивальних хітів року – драму "Земля кочівників" американської режисерки китайського походження Хлої Чжао. 60-річна жінка втратила все під час економічної кризи. Вирушає в подорож Західною Америкою, живучи як сучасна кочівниця, за сюжетом.

Головну роль зіграла дворазова володарка премії "Оскар" Френсіс МакДорманд. Стрічка здобула "Золотого лева" Венеційського кінофестивалю та була визнана найкращим фільмом за результатами глядацького голосування на Міжнародному кінофестивалі в Торонто – це традиційно робить картину одним з фаворитів оскарівських перегонів.

"Фільм показує життя американців, які живуть у трейлерах і їздять країною в пошуках роботи. Через економічну кризу й нечутливу соціальну політику ці люди – яскравий приклад того, де закінчується "американська мрія". У стрічці, поставленій за нон-фікшн книгою, також є документальні герої, що робить "Землю кочівників" актуальним висловлюванням про межі ігрового в кіно", - говорить кінокритикиня, кураторка фестивалю Дарія Бадьйор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні українські фільми року покажуть на великому екрані в Києві

У програмі Київського тижня критики також буде представлений трилер "Ширлі" американської режисерки Жозефін Декер. В основу сценарію частково лягла біографія авторки хорорів Ширлі Джексон. У неї перевтілюється акторка Елізабет Мосс. За сюжетом, у пошуках натхнення для написання нової книжки письменниця запрошує пожити у свій особняк молоду пару, яка виявляється втягнута у складну й небезпечну гру-маніпуляцію на межі життя і смерті. На кінофестивалі "Санденс" фільм відзначили спеціальним призом журі за внесок у розвиток авторського кіно.

"Картина про ключову представницю американської готичної літератури не могла бути інакшою. "Ширлі" огортає запахом затхлих стін і відчуттям приреченості, затягує у містичне коло прекрасних марень та жорстокої реальності. Режисерка відмовляється від типового формату байопіку, її не цікавить хронологічність та хрестоматійність, рівно як і характерне для такого жанру дослідження "історії успіху", - каже Анна Дацюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Класику наукової фантастики покажуть на великому екрані в Києві

Інші прем'єри заходу: "Новий порядок" мексиканського режисера Мішеля Франко, "Дні" тайванця Цая Мінляня, "Повільна машина" американців Пола Фелтена та Джо Денардо, "Початок" грузинки Деа Кулумбегашвілі.

Після перегляду стрічок на глядачів чекає обговорення із критиками-кураторами фестивалю.

У рамках програми заплановано презентацію рейтингу 100 найкращих українських фільмів всіх часів, організованого Національним центром Олександра Довженка у співпраці зі Спілкою кінокритиків України. Також відбудеться онлайн-дискусія "Нова реальність: кіно під час пандемії", до якої долучаться куратори Київського тижня критики та французькі куратори програми "Фокус: Україна-Франція".

Захід пройде у столичному кінотеатрі "Жовтень" з 22 до 28 жовтня.

Київський тиждень критики – міжнародний кінофестиваль, створений 2017 року для ознайомлення глядачів із найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. Програма складається з трьох секцій. Це міжнародна програма з актуальними картинами з лайнапів світових кінофестивалів. Тематична ретроспектива культових науково-фантастичних стрічок "Дивні дні", серед яких реставровані версії "2001: Космічна одіссея" та "Чужі серед нас". А також київські прем'єри головних українських фільмів цього року в рамках програми "Фокус: Україна-Франція", до якої ввійшли "Атлантида", "Погані дороги" та "Номери".

Зараз ви читаєте новину «Хіти з програм Венеційського та Каннського кінофестивалів покажуть у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі