вівторок, 08 грудня 2020 15:30

"Хід королеви" повернув інтерес до шахів: "Це не гра для ботанів"

"Хід королеви" повернув інтерес до шахів: "Це не гра для ботанів"
"Хід королеви" став найпопулярнішим серіалом в історії Netflix. За 28 днів його подивилися 62 млн разів. Головну роль виконала 24-річна Аня Тейлор-Джой. Фото: CNN

Найуспішніший серіал в історії Netflix "Хід королеви" повернув інтерес суспільства до шахів. Зросли продажі набору для гри та книг про неї. Дослідження провів американський телеканал CNN.

На сайті chess.com йдеться, що з`явилися мільйон нових користувачів. Найбільший щорічний приріст з моменту запуску 2007 року. У березні додалось 12,2 млн нових учасників, серед них 3,2 млн після прем'єри серіалу "Хід королеви" у жовтні.

"Серіал став культурним явищем для шанувальників шахів. Багато глядачів впізнали себе в темах залежності, програшів, особистих конфліктів. При цьому шахові сцени - блискучі. Точно відображають партії на найвищому рівні", - пише один із користувачів.

У США за перші 3 тижні після прем'єри продажі шахів зросли на 87%. Книг про них - на 603%. До 2020-го продажі шахових книжок та наборів протягом багатьох років залишалися незмінними або знижувались.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матч українського чемпіона світу показали в серіалі "Хід королеви"

У Google пошук за запитом "шахи" зріс на 364%.

"Серіал від Netflix допоможе змінити стереотип, що шахи - гра для ботанів", - каже Юдіт Полгар з Угорщини, яку вважають наймолодшою та найуспішнішою жінкою-гросмейстером в історії. Почала грати у 15 років. - Також популяризує шахи серед дівчат. Сподіваюсь, вони отримають підтримку від батьків, вчителів та тренерів. Зможуть максимально реалізувати свій потенціал".

"Хід королеви" став найпопулярнішим серіалом в історії Netflix. За 28 днів його подивилися 62 млн разів. Головну роль виконала 24-річна Аня Тейлор-Джой.

15-річна Бет Гармон живе в дитячому притулку. Виявляє в собі талант до гри в шахи. Стає знаменитою після перемоги на чемпіонаті США. Щоб стати найкращим гросмейстером світу, має подолати наркотичну залежність та емоційні зриви, за сюжетом.

Зараз ви читаєте новину «"Хід королеви" повернув інтерес до шахів: "Це не гра для ботанів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі