неділя, 04 серпня 2019 12:53

Харків запрошує на другу національну Бієнале молодого мистецтва
20

Національна Бієнале молодого мистецтва відбудеться в Харкові на 16 локаціях
Фото: Фото надане організаторами
Національна Бієнале молодого мистецтва відбудеться в Харкові на 16 локаціях
Національна Бієнале молодого мистецтва відбудеться в Харкові на 16 локаціях
Національна Бієнале молодого мистецтва відбудеться в Харкові на 16 локаціях
Національна Бієнале молодого мистецтва відбудеться в Харкові на 16 локаціях

Бієнале молодого мистецтва, яку Міністерство культури назвало найочікуванішою мистецькою подією року, триватиме в Харкові з 17 вересня по 31 жовтня.

Харків не має простору, аналогічного за площею і можливостями Мистецькому Арсеналу в Києві, де минула перша Бієнал, тому місце проведення було основною інтригою, повідомили організатори.

Зрештою, Бієнале відбуватиметься на 16 локаціях. Ключовими майданчиками стануть центр сучасного мистецтва "ЄрміловЦентр" та історична будівля готелю "Харків" – приміщення, що не використовувалося близько 10 років. Тому зараз команда намагається привести його до ладу для використання під експозицію основної програми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У серпні відгримить фестиваль "Музика у старому Львові"

Участь в основній програмі другої Бієнале беруть 45 художніх проектів з усієї України, відібрані за відкритим конкурсом кураторською групою: Дарина Скринник-Миська та Анастасія Євсєєва (Львів), Борис Філоненко (Харків).

За словами голови оргкомітету Бієнале, Тетяни Тумасян, команда витратила понад вісім місяців на те, щоб знайти потрібну локацію для основного проекту: площею не менше 2500 м кв, у зручному місці та з можливістю пристосувати під доступний виставковий простір. У готелі "Харків" команда використає близько 2100 м кв відновленого простору.

Основне завдання організаторів – встигнути привести до ладу закинуте приміщення готелю, не маючи на те цільового фінансування. Завдяки концептуальним рішенням архітекторів суттєво мінімізують видатки, та все ж первинна ревіталізація простору є дуже важкою. Тому треба зробити його безпечним.

Цьогоріч тема проекту – "Здається, я заходжу в наш сад" і, за словами організаторів, сама карта Бієнале є метафорою ботанічного саду. Більша частина просторів, задіяних у Бієнале, ще ніколи чи майже ніколи не використовувалась для експонування проектів сучасного мистецтва. У такий спосіб організатори намагаються як проговорити проблему нестачі у Харкові майданчиків для мистецьких проектів, так і допомогти культурним та освітнім інституціям знайти нові ідеї для розвитку.

"Це трохи як з тінню "Мрії" – формально ще не стартувавши, Бієнале вже живе, акумулює та організовує поле смислів навколо себе: цей сад поступово набирає все чіткіших і виразніших обрисів", – зазначає Дарина Скринник-Миська, співкураторка проекту.

Архітектуру експозиції на основних майданчиках створюватимуть архітектори київського бюро FORMA, підготовчі роботи в готелі "Харків" та роботу над побудовою виставкового простору проводить ГО "Посольство художників".

Локації Бієнале логічно об'єднані у два кластери. Один – у конструктивістському комплексі навколо площі Свободи: це готель "Харків", Держпром, два корпуси ХНУ ім. Каразіна, ЦСМ "ЄрміловЦентр", університетська обсерваторія, галерея Come In та університетський Ботсад.

Другий – у районі, котрий, на думку організаторів, міг би стати харківським "музейним кварталом": Муніципальна галерея, Харківський художній музей, Історичний Музей, ЛітМузей, HudpromLoft, студіях Aza Nizi Maza, D16 art lab та підвалі Cxid Opera.

"Здавалося, що подія такого масштабу як національна Бієнале має стати хорошим приводом для створення у Харкові майданчика, якого містові так не вистачає, – виставкового простору, культурного центру, – але ця ідея поки що не знайшла відгуку органів місцевого самоврядування", – говорить PR-директорка Бієнале молодого мистецтва Іванна Скиба-Якубова.

Головним організатором другої Бієнале молодого мистецтва 2019 є Харківська Муніципальна галерея. Бієнале реалізовується за підтримки Українського культурного фонду. Також підтримується Харківською міською радою. Головні організаційні партнери – Центр сучасного мистецтва "ЄрміловЦентр" та PR-аѓенція "Bagels & Letters". Партнер національної співпраці – UA:Суспільне, стратегічний партнер – ХНУ ім. Каразіна. Юридичний партнер – ILF.

Покази документального кіно проходитимуть на літньому майданчику київського Мистецького арсеналу. Покажуть 6 фільмів. Це спеціальна добірка стрічок із Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Зараз ви читаєте новину «Харків запрошує на другу національну Бієнале молодого мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі