пʼятниця, 09 березня 2018 21:45

"Голосом Андрія Середи Тарас Шевченко промовляє, як до брата": 7 пісень на вірші Кобзаря

"Голосом Андрія Середи Тарас Шевченко промовляє, як до брата": 7 пісень на вірші Кобзаря
Пісню "Суботів" фронтмен гурту "Кому вниз" присвятив батькові. Фото: holos.fm

Про найзнаковіші пісні на поезію Тараса Шевченка розмовляємо з багаторічною ведучою програми "Українськи рок-н-рол" на радіо "Промінь" Ольгою Смоляр-Гончаренко.

"Суботів" - гурт "Кому вниз"

На початку кар'єри "Кому вниз" писали російською. Випустили платівку "Падая вверх". Хоча першу пісню фронтмен гурту Андрій Середа створив саме на вірші Кобзаря. Композицію "Суботів" подарував батькові на день народження. Андрій розповідав, що Шевченка йому по-новому відкрив актор Олексій Горбунов. Вчилися разом у київському театральному інституті. Почув, як той читає Шевченка, і у Андрія Середи теж відкрилося своє бачення поета.

Для мене "Кому вниз" є фаворитами серед тих, хто співає пісні на вірші Шевченка.Через їхню призму Кобзар розкривається чи не найкраще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червона кімната і чай з ромом - маловідомі факти з життя Тараса Шевченка

"Середина 1980-х. Мама наполегливо спонукає мене, дорослого вже лоба, читати Шевченка, - згадує письменник Михайло Бриних. - Я читаю — і не йму віри, не розумію. Рівно доти, доки голосом Андрія Середи приходить до мене Тарас Григорович, і промовляє, як до брата, а не як до галімого учня. 1989 рік, "Червона Рута", прозріння мого дрімучого українства. Коли Григорович звучить у цьому тембрі, у цьому саунді, у цьому омріяному вкраїнському рокенролі, музиці волі й духу, музиці, на яку я не чекав, бо навіть не сподівався".

"Гамалія" - гурт "Фата Моргана"

Не так багато виконавців цілі програми роблять на вірші Тараса Шевченка. Композиція "Гамалія" стала своєрідною візитівкою гурту "Фата Моргана" в США. За океан гурт Олексія Керекеші перебрався на початку 1990-х. В Україні найбільш був відомий як акомпонуючий склад "Грона" Тараса Петриненка. В Америці записали 8 альбомів. Активно грають для української діаспори в США, Канаді, Австралії, Великій Британії. Для молоді, напевно, їх музика виглядає трохи архаїчно. Але меломанам зі стажем це нагадує прогресивний рок 1970-1980-х.

"Косар" - гурт "Тартак"

Я зверталась до Сашка Положинського, коли працювала над проектом "Нова пісенна Шевченкіана". Але лідер "Тартака" сам пише тексти пісень, і для нього це було дуже незвично. Робота в нього важко йшла. Для нас так і не встиг щось створити на вірші Шевченка. Положинський потім казав, що намагався, кілька разів брався, але не було натхнення.

Через якийсь час до нього звернувся з такою самою пропозицією режисер Сергій Проскурня. Теж хотів зробити якийсь шевченківський фестиваль. Сашко сказав, що вже пробував, але нічого не вийшло. Той наполіг. І коли Положинський ще раз почав переглядати свої чернетки, то з'явилася композиція "Косар". Дуже органічна. Коли я слухала альбом "Ввічність", то відразу не зауважила, що це Шевченкові слова. Вони природно звучали з вуст Положинського, ніби він сам написав цей текст. Єдине, що мене збентежило, це не притаманні нашому часу слова.

"Ой, діброво - темний гаю!" - гурт "Сад"

Я б радила пісні гурту "Сад" на вірші Шевченка ставити школярам. Легше б вчилися. Це у "Кому вниз" фундаментальний підхід, для якого ще треба мати підготовку, любити таку музику. "Сад" існують з 1982 року. Вони динозаври дніпропетровського геві-металу. 2004-го дуже несподівано записали акустичний альбом "Доле, де ти?". Зараз цю програму виконують у повному складі , іноді навіть з оркестром. Хоча пам'ятаю посиденьки після виступів на фестивалі "Мазепа-фест", на яких лідер "Саду" Сергій Решетник під гітару грав Шевченка. Це було дуже органічно, наче свого колегу-рокера переспівував.

"Заповіт"- гурт "Мертвий півень"

У "Мертвого півня" варіації Шевченка комусь можуть здатися пришелепкуватими, але вони прекрасні. Прикольно-розбишацькі. В репертуарі є "Садок вишневий коло хати", "Думка", "Реве та стогне". У "Півнів" була божевільна ідея записати цілий альбом, переспівуючи "Заповіт" багатьма мовами, у різній стилістиці. Шкода, до кінця так і не реалізували задумане. В 1996 році випустили платівку IL Testamento, але на ній був лише один "Заповіт" - італійською. Інші пісні - на вірші Юрія Андруховича, Віктора Неборака, Олега Лишеги, Ірини Білик.

"Думи мої" - гурт "Мандри"

"Думи мої" вийшли на п'ятому студійному альбомі гурту "Мандри" "Час летить".

"У дитинстві вчився грати на баяні, - згадує лідер колективу Сергій Фоменко. - Коли з мамою перебралися в Київ, бабуся Олександра взимку приїжджала до нас у гості. Щоб розважити її, грав "Думи". Під баян це виходило дуже понуро, вона завжди плакала.

Для нової платівки вирішив покласти вірш Шевченка на жваву музику. Зробив це у стилі реґґі-госпел. Хотілося заспівати Шевченка ритмічно, бо очевидно, що і цей тяжкий час рано чи пізно мине. Для мене Тарас Григорович – український Мойсей, який ще в ті темні часи показував шлях до свободи".

"Ой Крикнули Сірі Гуси" — Марія Бурмака

У співачки дві пісні на вірші Шевченка. З'явилися 2014-го. "До того його поезія здавалася такою, що не вкладається в пісенну форму, - розповідає Бурмака. - Але мені подарували "Кобзар". І вкотре перечитуючи його — захотіла. В "Крикнули дикі гуси" зрозуміла, якими скупими мазками, фактично графічними, Шевченко змальовує долю людини. Психологію жінки, розпач і затятість, бажання щастя. "Однаково мені" — дуже перегукується з моїм відчуттям політичної ситуації в теперішній Україні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кобзар постійно нагадував, що росіянам не можна довіряти": 6 ознак української нації, сформованих Тарасом Шевченком

Акапельний колектив "Піккардійська Терція" презентував пісню на поезію Тараса Шевченка "Ой по горі роман цвіте". Вперше почули пісню у 1994-му – на фестивалі "Доля" в Чернівцях у виконанні гурту "Нічлава Блюз". Вірш на музику поклав телеведучий Ігор Пелих, який 2009 року загинув у ДТП.

Зараз ви читаєте новину «"Голосом Андрія Середи Тарас Шевченко промовляє, як до брата": 7 пісень на вірші Кобзаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі