пʼятниця, 08 грудня 2017 10:00

Фонд Янковського і Держкіно представили українське кіно в Талліні
5

29 листопада 2017 року на ХХI міжнародному кінофестивалі Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF) Держкіно України, Фонд Ігоря Янковського та ГО "Ініціатива в ім'я майбутнього" представили українське кіно.

Відкрили український прийом меценат і бізнесмен Ігор Янковський, багаторічний директор Талліннського кінофестивалю "Темні ночі" Тііна Локк-Трамберг і глава Держкіно України Пилип Іллєнко.

  Меценат Ігор Янковський, директор фестивалю Тііна Локк, голова Держкіно Пилип Іллєнко
Меценат Ігор Янковський, директор фестивалю Тііна Локк, голова Держкіно Пилип Іллєнко

На думку директора кінофестивалю Тііни Локк-Трамберг щороку кількість членів української делегації збільшується, як і вітчизняних фільмів, які демонструються в рамках фестивалю. Вона висловила надію, що ця тенденція буде і далі зберігатися.

Глава Державного агентства з питань кіно України Пилип Іллєнко розповів про розвиток української кіногалузі в 2017 році, зростання кіновиробництва завдяки держпідтримці, яка збільшилась, а також про перспективу зйомки кінофільмів в копродукції з закордонними продюсерами.

  Українська делегація в Таллінні
Українська делегація в Таллінні

"П'ять років тому, коли ми ініціювали проведення Національного конкурсу короткого метра, почали возити молодих кінематографістів на світові кінофестивалі в Канни і Берлін, проводити Дні українського кіно за кордоном, нашою метою було оживити кінопроцес в країні, стимулювати появу нових талантів. І ось зараз ми бачимо молодих режисерів, які привезли в Таллінн проекти своїх перших повнометражних фільмів. І я щасливий, що маю до цього безпосереднє відношення", - зазначив меценат Ігор Янковський.

Під час українського прийому пройшла акція на підтримку українського режисера з Криму Олега Сенцова, якого незаконно утримують у російській в'язниці.

  Акція на захист Олега Сєнцова
Акція на захист Олега Сєнцова

Цього році Україна взяла участь у всіх основних програмах Талліннського кінофестивалю. В основному конкурсі за головний приз боровся містичний трилер Володимира Тихого "Брама", одну з головних ролей в якому зіграла відома актриса Ірма Вітовська-Ванца. На наступний день після прем'єри вийшли публікації з позитивними відгуками кінокритиків, а зали на всіх трьох показах були переповнені.

У конкурсній програмі POFF Shorts International Competition Sleepwalkers успішно дебютував короткометражний фільм Філіпа Сотниченка "Технічна перерва", який був визнаний найкращим короткометражним фільмом і нагороджений головним призом!

  Меценат Ігор Янковський з дружиною Світланою Сухіною і кінорежисер Наріман Алієв
Меценат Ігор Янковський з дружиною Світланою Сухіною і кінорежисер Наріман Алієв

Відзначилися і наші кінодокументалісти. У програмі JF DOC @ Just був представлений фільм "ProGamer" режисера Джастіна Агне, спільне виробництво якого здійснили США, Південна Корея, Швеція і Україна. А на пітчингу B2B DOC Projects з 10 міжнародних проектів - п'ять представляли молоді режисери з України.

Крім того, в різних позаконкурсних програмах Талліннського кінофестивалю глядачі могли подивитися гучні українські прем'єри останніх місяців: фільм Аркадія Непиталюка "Припутні", українсько-італійський фільм Андреа Маньяні "Easy" і українсько-словацьку картину Петра Беб'яка "Межа".

  Гості фестивалю
Гості фестивалю
Зараз ви читаєте новину «Фонд Янковського і Держкіно представили українське кіно в Талліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі