четвер, 09 грудня 2010 16:03

Фокіна та інший "бомонд" клюнули на Кандинського
24

Вчора у київському центрі сучасного мистецтва "М17" відкрилася передаукціонна виставка "Авангард". На подію прийшли актор Остап Ступка з дружиною Іриною, художник Сергій Поярков, скульптор Олег Пінчук, співачка Маша Фокіна, телеведуча Маша Єфросиніна.

На виставці представили 106 картин і скульптур загальною вартістю понад $700 тис. Серед них полотна Давида Бурлюка, Василя Хмелюка, Мінаса Аветисяна, Алли Горської, Панаса Заливахи, Івана Марчука та Олександра Ройтбурда. Головним експонатом стала картина "Абстрактна композиція" Василя Кандинського.

"Це унікальна робота 1912-го року. Одна з перших абстрактних картин Кандинського, коли він тільки починав працювати як авангардист. Існує небагато робіт цього періоду. Більше широко представлена його творчість 20-х років. Навіть на світових аукціонах не було подібних лотів. Ми знайшли її в одного українського колекціонера, який ще на початку 90-х років купив цю картину в Празі. Переговори з ним вели протягом року. Він її спочатку не хотів продавати, бо це велика рідкість. Ми йому пообіцяли, що зробимо з продажу картини Кандинського подію, зробимо її знаменитою. Також пообіцяли, що виставимо на аукціон й інші картини з його колекції. І в нас гарні стосунки. В результаті, таки вмовили", - розповів кореспонденту Gazeta.ua директор аукціонного дому "Золотое сечение" Михайло Василенко.

Картину "Абстрактна композиція" повісили на великій стіні, окремо від інших. Її розмір - 22 на 30 см.

"Її стартова ціна 120-150 тисяч доларів. Ми спеціально виставили низький естімейт, щоб стимулювати торги. Розраховуємо отримати за неї до 250 тисяч доларів. Я знаю двох колекціонерів, які збирають авангард і можуть придбати Кандинського. На Sotheby's це полотно оцінювалося би мінімум у півмільйона доларів. Є різниця між Києвом і Лондоном. Туди з'їжджаються покупці з усього світу. Вони мають інші фінансові можливості. Але таку картину не можливо легально вивести з країни. Вона належить до української культурної спадщини. Як і Марія Приймаченко та деякі інші відомі художники. Інакше ми би виставили її там", - сказав Михайло Василенко.

На відкриття виставки прийшов куратор музейного комплексу "Мистецький Арсенал" Олександр Соловйов.

"Кандинський – це Кандинський. Вже давно робили експертизу цієї картини. Тому для тих, хто розбирається в мистецтві вона не стала чимось, що несподівано витягли зі скрині. Це його рання акварельна робота, дійсно дуже цінна. Цей художник починав з реалізму і постімпресіонізму, як і Малевич. А потім прийшов до абстрактної експресії", - зазначив Соловйов.

Експозиція триватиме 7 днів. Аукціон відбудеться 18 грудня.

Фото: Ольга Каменєва

Зараз ви читаєте новину «Фокіна та інший "бомонд" клюнули на Кандинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі