вівторок, 24 листопада 2020 17:55

Фільм "Пофарбоване пташеня" з шортлиста "Оскара" 2020 виходить у прокат

Автор: facebook.com
  Петр Котляр в історичній драмі ”Пофарбоване пташеня” виконав роль хлопця, який під час Другої світової війни розшукує своїх батьків по селах Східної Європи. Чесько-словацько-український фільм вийде у прокат 10 грудня
Петр Котляр в історичній драмі ”Пофарбоване пташеня” виконав роль хлопця, який під час Другої світової війни розшукує своїх батьків по селах Східної Європи. Чесько-словацько-український фільм вийде у прокат 10 грудня

Фільм "Пофарбоване пташеня" чеського режисера Вацлава Марула показуватимуть в українських кінотеатрах з 10 грудня. Розповідає про часи Другої світової війни.

Драма є екранізацією однойменного бестселера польсько-американського письменника Єжи Косинського, перекладеного на більш як 30 мов. Журнал Time вніс книжку до списку "100 найкращих англомовних романів".

За сюжетом, єврейська пара намагається захистити свою дитину від геноциду. Відправляє сина до родичів у сільську місцевість у Східній Європі. Після раптової смерті тітки хлопець змушений вирушити в подорож диким і ворожим світом, який керується тільки місцевими правилами, забобонами і віруваннями.

Стрічка спільного виробництва Чехії, Словаччини та України. Частина зйомок проходила в селі Сваловичі Любешівського району Волинської області. Головну роль виконав 11-річний Петр Котляр із міста Чеський Крумлов. Також у картині зіграли Стеллан Скашгорд, Гарві Кейтель, Удо Кір, Джуліан Сендс, Алла Соколова, Ніна Шуневич, Остап Дзядек.

Український співпродюсер – Ігор Савиченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ненависть спричиняє пропаганда. Зараз — це путінська брехня"

Світова прем'єра відбулася торік в основному конкурсі 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю. Загалом стрічка була представлена на 6-ти кінофестивалях класу "А" - в Торонто, Венеції, Токіо, Талліні, Каїрі та Гоа. Потрапила до шортлиста премії "Оскар" 2020 у категорії "Міжнародний повнометражний фільм" як кандидат від Чехії. Отримала 10 нагород від Чеської кіноакадемії. Також була номінована на премію Європейської кіноакадемії як "Найкращий європейський фільм".

"Вацлав Марул, екранізуючи скандальний роман Єжи Косинського, змальовує жахи Другої світової, - пише для інтернет-видання Moviegram кінокритик Артур Сумароков. - У декораціях умовної слов'янської країни він це робить із таким цинічним задоволенням, що в якийсь момент концентрація шоку починає не лякати, а веселити або й зовсім не викликати ніякої суттєвої емпатії. Тотальний жах війни перетворюється на буденність, і саме в ній захований ключ для правильного сприйняття цього по-своєму красивого, хоча й частково обурливого для декого фільму".

26 листопада у прокат виходить документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" режисерки Ірини Цілик. Розповідає про сім'ю, яка живе у містечку Красногорівка Донецької області. Світова прем'єра відбулася на американському кінофестивалі "Санденс", де стрічка отримала премію за найкращу режисуру у категорії світового документального кіно.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Пофарбоване пташеня" з шортлиста "Оскара" 2020 виходить у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі