четвер, 03 грудня 2020 08:00

Фільм "Мати апостолів" вийшов у прокат

Фільм "Мати апостолів" вийшов у прокат
Акторка і співачка Наталія Половинка у фільмі "Мати апостолів" грає матір командира екіпажу літака, що збили на Луганщині. Дізнається про авіакатастрофу, вирушає на пошуки сина. Стрічку показують в українських кінотеатрах з 3 грудня. Фото: mother-apostles-film.in.ua

Воєнна драма "Мати апостолів" режисера Зази Буадзе вийшла у прокат 3 грудня. Знята за реальними подіями, що відбувалися на Донбасі 2014-го.

Софія Кулик - дослідниця української пісенної традиції та співачка з Вінниці. Вирушає на пошуки сина Михайла, льотчика літака, збитого бойовиками над хутором Леонівка на окупованій території. Під час подорожі допомагає рятувати побратимів сина, за сюжетом.

У фільмі зіграли Наталія Половинка, Богдан Бенюк, Олександр Пожарський, Сергій Дерев'янко, Світлана Осипенко, Станіслав Щокін, Ірина Тамім, Сергій Медін.

За словами творців, декорація збитого Ан-26 для стала найбільшим кінооб'єктом України серед натурних споруджень. Дотримувалися реальних розмірів. Будували понад місяць навесні 2019-го у полі в селі Нижча Дубечня Вишгородського району Київщини.

Фільмували також на Житомирщині. Шукали села, де більшість будинків покинуті жителями, які переїхали до міста. Так відтворювали атмосферу території, на якій іде війна. На зйомки залучали важку військову техніку – танки Т-72, БТРи, ПЗУ, та авіацію – Ан-26, винищувачі МіГ-29, гелікоптери Мі-8. Консультувалися з Міністерством оборони, ветеранами війни та переселенцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мій герой таємно змагається за відновлення України на тимчасово окупованій землі - Бенюк про фільм "Мати апостолів"

"Трагедію війни показуємо через історію матері, - каже продюсер Дмитро Овечкін. - Героїня уособлює всі сильні якості української жінки. Здатна подолати будь-які перепони на своєму шляху. Заради спасіння дитини проходить крізь пекло війни.

В основі сюжету – кілька реальних історій спасіння льотчиків, які ми об'єднали в один фільм. Головна лінія – трагедія військово-транспортного літака Ан-26 із гуманітарним вантажем, який 2014-го збили ракетою на Луганщині. Та історія матері, яка їде шукати сина.

Тому наше кіно – збірний образ війни на Донбасі. Стрічка важка й болюча, але дуже своєчасна та необхідна для нашого суспільства. Адже на сьомий рік війни бачимо, як ця тема замовчується. Це уклін матерям, діти яких загинули, захищаючи Україну. Орієнтована й на інші країни, які в той чи інший час теж зазнали воєнних лихоліть".

Картину створили за підтримки Міністерства культури України. Бюджет - 21 млн грн.

"Фільм амбітний, має потужний наратив, з євангельськими алюзіями включно, - пише кінознавець Сергій Тримбач на своїй сторінці у Facebook. - Оповідь поступово розширює свій об'єм і, зрештою, сягає притчового рівня - про Матір всеукраїнську, а може, й вселенську.

Зухвало? Так. Тільки ж "Бог допомагає сміливим!" - каже сама Софія. Допомагає й добрими людьми. Один із них – місцевий житель Федір Мельник. У цій ролі Богдан Бенюк, як завжди, надзвичайно органічний і переконливо-достовірний. Нервом цього образу є прагнення людини до діяння, яке творить її як таку.

Творить себе й інший персонаж, учорашній "мент", а нині ватажок так званих ополченців на прізвисько Койот. У цій потужній ролі Олександр Пожарський. Яким привабливим буває зло. Наскільки заволодіває людиною, в якій, попри все, десь у глибині все ж ворушиться щось людське".

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Мати апостолів" вийшов у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі