Ексклюзиви
середа, 28 жовтня 2015 18:57

Фільм "Гетьман" встигли зняти, коли долар був по 8
11

Фото: Гетьман Film 2015's

- Дивилась польське кіно. Але найбільше на формування образу, вплинула хода і постава БріжІт Бардо, - розповідає виконавиця ролі полячки Гелени Чаплинської, коханої Богдана Хмельницького у фільмі "Гетьман", Фатіма Горбенко. 28-го жовтня пройшов допрем'єрний показ фільму "Гетьман" режисера Валерія Ямбурського. На перший план у сюжеті виходить любовна лінія Хмельницького до полячки Гелени. Жінка зраджує гетьмана, тим самим загострюючи конфлікт між козаками і поляками. Головні ролі виконали Костянтин Лінартович і Фатіма Горбенко.

Автор: Гетьман Film 2015's
 

-Спочатку був конфлікт особистий. Коли мені кажуть, що хтось там народився і відразу почав мріяти про незалежність України, то це дивно. Постійно люди діяли в якихось випадках, виходячи з особистої ситуації, перш за все. Це було, є і буде, - розповідає режисер фільму Валерій Ямбурський.

Автор: Гетьман Film 2015's
 

- 10-ки фільмів, 10-ки письменників написали і зняли про Богдана Хмельницького. Ми знайшли зовсім іншу лінію. Головне - це його особисте життя, його відносини з Геленою. Великий полководець програв у своєму житті єдину битву - битву під Берестечком, коли йому вдруге зрадилаГелена, - додає сценарист і продюсер "Гетьмана" Віктор Веретенніков. - Спочатку був кінороман, потім почали працювати над кіносценарієм. У нас тоді ще була стара система доларів. Тобто, коли долар був 8. Практично весь фільм зняли за старою ціною, - розповідає Веретенніков.

Бюджет фільму - 12 мільйонів гривень. Гроші інвестувала приватна компанія "Злагода". Держава присудила "Гетьману" статус національного фільму.

- Що цей статус дає?
- Нічого. Тільки гордість, - відповідає Ямбурський.

Визнання фільму національним дає кілька привілегій, серед яких менша кількість податків. На українського "Гетьмана" вже надійшли заявки щодо купівлі з боку Польщі та трьох країн Прибалтики.

Автор: Гетьман Film 2015's
 

-Був Історичний факт. Факт конфлікту двох чоловіків за жінку. Хтось називає це повстанням, хтось бунтом. Консультантом з польської мови була саме полячка. Коли вона подивилася фільм, сказала: "Ваше кіно потрібно показувати в Польщі". Я їй кажу, що ми ж показуємо, що Україна виступає проти поляків. А вона відповіла: "Ви так це показали, що поляки не образяться" - розповідає Ямбурський.

Зйомки проходили у Львівській та Київській областях. В "Гетьмані" багато крупних планів. Була задіяна тільки одна камера. Оператор фільму - Володимир Галицький.

Автор: Гетьман Film 2015's
 

- Великі плани - це характеристика самого персонажа, тільки за допомогою камери. Через світло я хотів підкреслити образ мужньої людини - Богдана Хмельницького. Але в інших випадках ми бачимо, що у нього теж є слабкості, - розповідає Галицький. - Зйомка з однією камерою - це величезне навантаження на оператора. Коли йде масова сцена і потрібно знімати з різних точок. Однією з найскладніших була сцена балу. По-перше, багато людей в кадрі, а, по-друге, ми починали знімати її вдень, але увійшли в ніч. А день-то у фільмі потрібно витримувати. Так от зберегти світлову єдність цієї сцени було, мабуть, найскладнішим.

Фільм виходить у прокат 29го жовтня.

 

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Гетьман" встигли зняти, коли долар був по 8». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі