пʼятниця, 21 лютого 2020 12:14

Фільм "Біле сонце пустелі" космонавти дивилися перед стартом

Фільм "Біле сонце пустелі" космонавти дивилися перед стартом
Найвідоміший фільм кінорежисера Володимира Мотиля — "Біле сонце пустелі"

21 лютого 2010 року в лікарні на 83-му році пішов із життя кінорежисер Володимир Мотиль. Його найвідоміші стрічки - "Біле сонце пустелі", "Женя, Женечка і "катюша", "Зірка принадливого щастя".

2007-го режисер зняв останній фільм "Багряний колір снігопаду". В ньому показав історію жінки, яка присвятила життя помсті за вбитого більшовиками чоловіка. Сценарій написав сам. За основу поклав історію життя своїх батьків. Коли Володимирові Мотилю було 3 роки, його батько загинув на Соловках.

Військовий за тематикою фільм "Женя, Женечка і "катюша" 1967-го викликав скандал у радянських цензорів. Кіночиновник виніс вердикт-вирок, що Мотиль у радянському кіно більше не працюватиме. Але якось обійшлося.

Невдоволення викликала й кінострічка "Біле сонце пустелі", і запрошення на зйомки хворого актора Павла Луспекаєва. Фільм повезли на показ генсеку Брежнєву. І лише його особистий дозвіл зняв останню цензурну заборону на кінопрокат. Фільм знятий за всіма канонами класичного вестерну. Деякі критики називали картину "істерн", оскільки її дія відбувається в Середній Азії під час громадянської війни. Склалася традиція, згідно з якою радянські і російські космонавти в останній вечір перед стартом неодмінно дивилися "Біле сонце пустелі".

Але все-таки улюблений усіма фільм із невідомих причин був не в честі у партійного і кінематографічного начальства.

Цього дня 1930-го народився Георгій Якутович. Відомий як графік і книжковий ілюстратор. Він повернув українській гравюрі епічність, звернувся до народних мотивів. Працював як художник-постановник над фільмом "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Біле сонце пустелі" космонавти дивилися перед стартом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі