середа, 06 листопада 2013 14:00

Дотепні екологічні карикатури розсмішили львів'ян до сліз
17

Фото: Фото: Ольга Швед

5 листопада у Львівській мистецькій галереї Гері Боумена відкрили виставку "Плюс 1°С". Це карикатури шведських та українських митців на тему кліматичних змін.

"Плюс 1°С" – це міжнародний проект Шведського інституту, покликаний привернути увагу до проблеми кліматичних змін на планеті. Починаючи з вересня 2010 року виставка побувала на Балканах, в Ісландії, Малайзії, Сирії, Латвії, Росії, Франції, а кількість її відвідувачів сягнула понад 40 тисяч. Виставка мандрує Україною з 2012 року. Усі карикатури - на екологічну тематику: зміна клімату, глобальне потепління, забруднення, нищення природи, видобуток природних ресурсів. Але художники показали це в дуже цікавому і смішному ракурсі.

"Тут представлено дві моїх роботи - "Зустріч" і "Холод". Вони виставлялися у Франції. Я над ними довго працював, бо хотів на доступному, побутовому і зрозумілому для кожного рівні показати наслідки діяльності людини і зміни клімату. Для себе я вирішив відмовитися від автомобілів, які своїми газами забруднюють повітря, намагаюся їсти екологічно чисті продукти, та не палю. Я розумію, що якщо на одній півкулі землі стала температура зміниться хоча б на градус, то на іншій півкулі це може призвести до глобальних наслідків", - каже карикатурист зі Львова Олександр Житніков.

Найбільше увагу глядачів привернули роботи із зображеної жіночкою на човні у морі. Вона пропонувала відпочивальникам у воді скористатися туалетом на тому ж човні. Цікавий малюнок, де у курки вилупилися крокодили внаслідок глобального потепління, або чоловік сидить на планеті Земля як на туалеті, і мріє так само сидіти і на інших "чистих" планетах.

"Те, що ми дуже серйозно сприймаємо проблеми клімату і навколишнього середовища, не заперечує можливість розглядати цю проблему з гумористичної точки зору", - каже на відкритті виставки Посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат.

Триватиме виставка до 22 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Дотепні екологічні карикатури розсмішили львів'ян до сліз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі