четвер, 17 березня 2011 13:42

Донецький ресторатор зібрав найбільшу колекцію зброї
21

Фото: Фото Тетяна Заровна/Gazeta.ua

У Донецькому краєзнавчому музеї відкрилася виставка зброї і військової амуніції з приватної колекції, що налічує понад 500 предметів.

Власник експонатів - 45-річний ресторатор В'ячеслав Попов припускає, що його колекція є найбільшою в Україні. Він говорить, що в приватних зібраннях перебуває чимало зброї, що представляє історичну цінність, але в силу українського законодавство такі колекції не афішуються. У Попова ж є на кожен із предметів відповідний дозвіл. Бізнесмен більше 15 років збирає зброю часів I і II Світових воєн, а також Фінської війни.

Кулемет МР 34 на станку з оптикою (Третій Рейх, рік випуску 1943) В'ячеслав збирав 3 роки по деталях, власними руками.

"За прицілом де тільки не полював, розшукати вдалося в Зальцбурзі", - зазначив колекціонер.

Є в зібранні В'ячеслава Попова такі екземпляри, які до цих пір перебувають на озброєнні деяких країн - наприклад, радянський гранатомет "Полум'я". Але є і рідкісний пістолет Штейр (Австрія), 1904 року, який випускався кілька років і був на озброєнні поліції Австро-Угорської імперії.

Серед найбільш рідкісних предметів - ПКД - 38, МР - 13 Дрейзе, МП - 28, кулемет Браунінг, МП - 41, МП - 34, МР - 34 на станку з оптикою, маузер "Червона дев'ятка". Крім вогнепальної зброї на виставці представлені окопні лопати, каски, біноклі, польові сумки, солдатські пряжки, ремені, аптечки та багато іншого.

"Коли дивлюся кінофільми про війну, звертаю увагу на деталі, і постійно дивуюся, - розповів В'ячеслав Попов. - У фільмі "Червона спека" зі Шварценеггером петлиці у радянського солдата пришиті догори ногами. Маса безглуздостей навіть у фільмах епохи СРСР. Наприклад, у фільмі "А зорі тут тихі" німецькі парашутисти у касках СС, в той час як у них повинні бути каски без бортів. А ще фашистські вояки в радянських фільмах завжди наступають з автоматами в руках, тоді як 90% солдатів були озброєні гвинтівками. Хоча в цілому екіпіровані вони були, звичайно, не в приклад нашим. Нацистській армії шив форму модельєр Хьюго Босс, а радянські солдати були взуті в постоли".

Зараз ви читаєте новину «Донецький ресторатор зібрав найбільшу колекцію зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі