пʼятниця, 15 червня 2012 10:43

До річниці народження Марка Шагала показали його рідкісні роботи
8

Онучка Марка Шагала Мерет Мейер-Грабер
Фото: Фото: ИТАР-ТАСС
"Оголена над Вітебськом"
Особливу увагу приділено графічному матеріалу - "творчої лабораторії" будь-якого художника
В експозиції представлені рідкісні малюнки, акварелі та гуаші - від ранніх вітебських замальовок Шагала до пізніх паризьких колажів, друкована графіка, предмети народного мистецтва
Відвідувачка біля роботи "Тріумф музики"

Виставка робіт Марка Шагала (1887-1985) відкрилася сьогодні у Державній Третьяковській галереї. Експозиція "Марк Шагал. Витоки творчого мови художника" приурочена до 125-річчя від дня народження знаменитого майстра. Для широкої публіки виставка буде доступна з 15 червня.

Директор Третьяковської галереї Ірина Лебедєва на відкритті огляду зазначила, що виставка дозволить іншим поглядом подивитися на те, що зробив за довгі роки життя Марк Шагал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На виставці "Львів 2012" футбольних фанів знайомлять з місцевим мистецтвом

"Життя Шагала, його творча біографія пов'язані з багатьма країнами - Росією, Білоруссю, Францією, - продовжила директор. - Кожен період його творчості цікавий по-своєму, але протягом всієї його активної творчої біографії майстер створював легко впізнавані роботи. У цьому унікальна, дивовижна якість Марка Шагала. Він увібрав у себе найрізноманітніші впливи і, переплавивши їх у своєму творчому баченні, запропонував глядачам особливий художню мову".

Куратор огляду Катерина Селезньова сказала, що творці експозиції хотіли розповісти про витоки образної системи Шагала. Особливу увагу приділено графічному матеріалу - "творчої лабораторії" будь-якого художника. В експозиції представлені рідкісні малюнки, акварелі та гуаші - від ранніх вітебських замальовок Шагала до пізніх паризьких колажів, друкована графіка, предмети народного мистецтва.

Селезньова зазначила, що в експозицію включені виконані з ініціативи паризького галериста Амбруаза Воллара ілюстрації до "Мертвих душ" Миколи Гоголя. Саме завдяки ілюстраціям Шагала цей знаменитий твір Гоголя було вперше перекладено французькою мову.

Внучка Шагала Мерет Мейер зазначила, що виставка проливає світло на творчість її дідуся. На її думку, відвідувачів зацікавить "Весільний сервіз" (1952), який художник подарував своїй дочці Іді. На огляді представлені порцелянові супниця, блюдце і чашка, які розписав сам Шагал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці визначають найкращого народного художника

Публіка побачить понад 150 графічних робіт, живопис, авторську скульптуру, твори прикладного мистецтва з приватних колекцій Швейцарії, Франції, із зібрань сім'ї художника, державного музею образотворчих мистецтв імені Пушкіна, Третьяковської галереї, Російського етнографічного музею та інших.

Поціновувачів мистецтва зацікавлять полотна "Вікно на дачі" (1915), робота "Тріумф музики" (1966) виконана в рідкісній техніці колажу або "Оголена з квітами" (1911), створена в перший паризький період майстра. Серед інших рідкісних експонатів - виконані в техніці офорту ілюстрації до "Байок" Жана де Лафонтена (1950-1952), дві мармурові скульптури для фонтану - "Риба" і "Птах" (1964) та інші.

Глядачі побачать твори "сімейного кола" Шагала - автопортрети, портрети матері, бабусі, кузенів, сестри, дружини Белли і дочки Іди, створені в перше десятиліття 20 століття.

Виставка "Марк Шагал. Витоки творчого мови художника" триватиме до 30 вересня.

Зараз ви читаєте новину «До річниці народження Марка Шагала показали його рідкісні роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі