вівторок, 25 червня 2013 14:18

"Дарованим не хвастають" - Забужко розповіла, чому так довго мовчала про "Факт"

"Дарованим не хвастають" - Забужко розповіла, чому так довго мовчала про "Факт"
Оксана Забужко. Фото: Андрій Шматов

У журналі "Країна" за 20 червня письменниця Оксана Забужко розповіла, що "подарувала" київському видавництву "Факт" 200 тисяч доларів.

Співвласників видавництва Інокентія Вирового та Станіслава Чистякова засудили на 6 років з конфіскацією майна за шахрайство. Вони позичили в українських підприємців начебто на видавництво книжок 3,5 млн грн. Хоча розслідування "Країни" показало - сума була приблизно 30 млн грн., а позичали гроші і в письменників, журналістів та інших видавців. Gazeta.ua запитала Оксану Стефанівну, чому вона одразу не звернулася до суду чи в пресу.

"До суду? - здивувалася Забужко. - Та який же сенс, коли я знаю, що грошей у них нема, і віддавати нічим?! Пресі? Не смішіть – преса в нас не набагато краще розуміється на економіці книговидавничого ринку, ніж люди, які заповняють декларацію "письменника Януковича"! А тут іще й ситуація настільки дурна, що її пояснювати від початку, розповідати цілу довгу історію, як наша родина офірувала 200 тисяч доларів на сучасну українську літературу – це ж чистий Марк Твен, "нікто нє повєріт"! Зараз – інша справа: можна і треба, очевидно, коли їх уже засуджено за нібито "економічне шахрайство" і подано на апеляцію. А ще, знаєте, в нашому суспільстві пояснювати, що всі ці роки я була книжковим меценатом - вибачте, я не Ахметов, не Фірташ і не Пінчук, і не пристало мені розповідати, яка я біла і пухнаста, яка я класная "благодєтєльніца" українського ринку, книжки і видавництва "Факт", - мене виховано в інших культурних традиціях: що дарованим не хвастають. За великим рахунком, не можу навіть сказати, що вважаю себе жертвою. Ну, лоханулась, звичайно, трохи. Бо інакше треба було це все провадити, а я пустила справу на самоплив, повіривши дуже інфантильним людям на чесне слово".

Зараз ви читаєте новину «"Дарованим не хвастають" - Забужко розповіла, чому так довго мовчала про "Факт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі