понеділок, 02 липня 2012 17:10

"Чия мова – того влада", - у Львові протестують

Сьогодні перед Львівською обласною державною адміністрацією відбулася акція на захист української мови та проти  ухвалення законопроекту Колісніченка-Ківалова про регіональні мови.

Акцію організувала громадська організація "Відсіч".

Автор: Фото: Євген Борісов
 

О 13:00 навпроти ОДА зібралося близько 30 людей із державними прапорами та плакатами: "Ні розколу України", "Мовне питання: влада грає... опозиція підіграє", "Справжнє мовне питання: "Де дешевий газ?" та іншими.

"Сьогодні такі ж акції відбуваються у більшості обласних центрів України, - повідомила керівник "Відсічі" Ольга Сало. – І ми сьогодні тут підтримуємо всеукраїнську акцію. Ми підтримуємо тих людей. які зараз зібралися під Верховною радою України і вимагають перенести розгляд цього законопроекту на пізніше".

Автор: Фото: Євген Борісов
  Учасники акції представили невеличку сценку
Учасники акції представили невеличку сценку

За 5 хвилин після початку заходу підійшла група автономних націоналістів з 40 людей з 4-метровим чорним полотном із червоним написом "Чия мова – того влада" та підписом "opir.info". Вони стали зліва, щоб не закривати чужі плакати.

Організатори акції у мегафон розповіли чому в Україні живеться погано, пояснили, що у цьому винні самі люди своєю байдужістю та бездіяльністю.

Автор: Фото: Євген Борісов
  Мітингувальники виступили проти штучного розділення країни за мовним показником
Мітингувальники виступили проти штучного розділення країни за мовним показником

"Голосування у Верховній раді України відбулося з жахливим порушенням нормативів і Конституції, - сказав ведучий акції. – Більшість регіоналів, провладних і комуністів голосували не своїми картками, що є грубим порушенням Конституції України. Також у Раді з'явилося велике угрупування тушок, які теж голосували за мовний законопроект, який суперечить конституції України. Наш обов'язок, як громадян України, - зробити усе можливе в рамках закону, щоб цей законопроект не був прийнятий".

Кожен бажаючий мав право взяти мегафон та висловитися з приводу подій у країні. У перерві між виступами молодь з полотном почала вигукувати гасла "Одна мова, одна нація. Одна Батьківщина – це Україна", "Чия мова – того влада", "Одна хата  - одна мова", та інші.

Під час акції виникла суперечка.  Автономи між промовами почали вигукувати гасла. Під час вигукувань ведучий почав говорити, проте його не було чути. Організатори сприйняли це як провокацію. Проте конфлікт вдалося залагодити. Після цього представники "Відсічі" постійно намагалися стати перед полотном, щоб закрити його своїми тілами.

О 13:30 відбулася коротка сценка. Двоє чоловіків у масках Колісніченка та Ківалова намагалися імпровізованою сокирою та пилкою роз'єднати український народ, проте отримали відсіч.

Потім автономам спробували пояснити, що вони не праві. Більшість присутніх у цей момент одночасно розвернулися і пішли геть.

Автор: Фото: Євген Борісов
  Дехто виступав з більш радикальними поглядами
Дехто виступав з більш радикальними поглядами

"Прихід цих людей – це провокація. – заявила Сало. – Вони сповідують радикальні методи вирішення проблем, вони підтримують ксенофобію і расизм. У нас з ними різні погляди, тому їхній прихід – це провокація, але вона їм не вдалася".

"Ми проти двомов'я в Україні, і тому прийшли на акцію, - розповів представник автономів Юрко. – Нам байдуже, хто організатор, просто прийшли висловити свою позицію. Та й узагалі нас прийшло більше, ніж було представників організаторів. Тому не розумію, чому нас звинувачують у провокації? А стосовно радикальності, то ми справді більш радикальні і хочемо, щоб цей законопроект зняли з розгляду, а не перенесли, як заявила Сало. Також ми не віримо у те, що законними методами можна чогось добитися. Влада давно діє протизаконно, тому ми повинні діяти так само".


Зараз ви читаєте новину «"Чия мова – того влада", - у Львові протестують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі