неділя, 12 липня 2020 11:31

"Читайте Данте і Гоголя замість посібників з саморозвитку" - письменниця Поліна Башкіна

Автор: Максим Бутченко
  Поліна Башкіна: "Десять тисяч годин – це мінімум для того, щоб стати фахівцем в якійсь сфері"
Поліна Башкіна: "Десять тисяч годин – це мінімум для того, щоб стати фахівцем в якійсь сфері"

Ми живемо у час псевдоекспертів і курсів з удосконалення. Однак справжніх професіоналів зараз дуже мало. Про це говорить письменниця і маркетолог Поліна Башкіна. На своєму блозі в Youtube вона озвучує книгу Вішена Лак'яні "Код винятковості". Ця книга якраз ілюструє нинішні тнденції, каже Поліна Gazeta.ua.

"Я читаю цю книгу вперше. Під час кризи часто потрапляла на очі. Думаю: дістала мене ця книга, візьму і прочитаю. Ідеться там про вміння бути не таким, як усі. Я люблю літературу іншого штибу. Краще Борхеса почитати. Але іноді мені подобається організовувати своє життя як гру. І автор книги це подає подібно: наче ти гаджет, в якому можна оновити програмне забезпечення і стати більш ефективним. Ну от і оновлюю.

Читаю цю книгу і одночасно відчуваю колосальне відторгнення цієї хвилі експертності, яка модна зараз. Кожен другий вважає себе експертом в чомусь, всерйоз обговорює так званий комплекс самозванця. Одні новоспечені експерти переконують інших: "Не сумнівайся! Ти – ескперт! У тебе просто комплекс самозванця, а насправді ти в усьому розбираєшся. Один раз поголодував – то вже можеш навчати інших голодувати".

Псевдоексперти вчать, як написати книгу за три місяці. 10 тисяч годин, аби стати професіоналом, ніхто не відміняв, але ні – ми будемо за три місяці писати. Чи має їхня книга якусь цінність і якість, нікого не хвилює. Їх не цікавить процес – власне, написання, їх цікавить тільки результат, - щоб була книга. Це вважається солідним. Щоб поставити галочку", - зазначає Поліна Башкіна.

Кожен другий вважає себе експертом в чомусь, всерйоз обговорює так званий комплекс самозванця

"Таких псевдоекспертів дуже багато. Але ж, якщо в тебе є здібності, такі курси не потрібні: ти відкриваєш твори Данте, Честертона, Гоголя – і вчишся. Все.

Сучасний експертний мас-маркет викликає в мене відторгнення. Книга Лак'яні про те, як стати кращою версією себе, дотична до цього мас-маркету. Прочитати таку книгу – це як з'їсти фаст-фуд. Іноді хочеться. Але не часто. Якийсь неймовірно попсовий час зараз. Десять тисяч годин – це мінімум для того, щоб стати фахівцем в якійсь сфері".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "10 днів була полонянкою в Індії" - Поліна Башкіна розповіла про екстремальні мандри

Натомість професіоналів знайти вкрай складно.

"Дуже багато часу та сил витрачається на просіювання, на пошук професіоналів. Тому, коли прибиральниця залишає столи з крихтами та підлогу, залиту кавою, та каже, що завершила прибирання, мені хочеться робити таку справу, за яку я відповідала б одна. Витрачати час життя на пошук фахівців з витирання столів і таке інше не завжди приносить задоволення, шкода витрачати на це час", - каже маркетолог.

Інтерв'ю з Поліною Башкіною читайте в журналі "Країна".

Вішен Лак'яні - володар диплома комп'ютерного інженера. У 2010 році виступав на одній сцені з Далай Ламою на тему щастя і набуття стану потоку. А в 2016 опублікував книгу "Код винятковості", що стала бестселером, за версією New York Times, і перекладену на безліч мов.

Вішен виявив, що стан потоку - вірний спосіб "зламати" поняття щастя, успіху, фінансового благополуччя та самореалізації.

Зараз ви читаєте новину «"Читайте Данте і Гоголя замість посібників з саморозвитку" - письменниця Поліна Башкіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі