середа, 06 квітня 2011 17:53

Чичкан у Мистецькому арсеналі показав, як паруються кролі
29

Фото: Фото: Тарас Подолян/Gazeta.ua

5 квітня у столичному Мистецькому арсеналі відкрилася виставка "Космічна Одіссея". Її приурочили до 50-річчя першого польоту людини у космос. На відкриття прийшов космонавт Леонід Каденюк, поет Іван Драч, художник Сергій Поярков, актор Остап Ступка, телеведуча Тала Калатай та письменник Богдан Жолдак.

"Організацією виставки займалися 8 спеціалістів. Ми працювали 5 місяців. Найскладніше було домовитися з художниками і отримати дозвіл на демонстрацію експонатів музею космонавтики", - розповіла директорка Мистецького арсеналу Наталія Заболотна. Перед відкриттям вона сиділа на сходах і повторювала свою промову.

У виставці взяли участь 130 українських та 10 зарубіжних сучасних художників. Показують картини, інсталяції та фільми. Ілля Чичкан виставив роботу "Космо". Це - два кролі, яких художник показав у процесі парування.

За годину перед відкриттям працівники монтували інсталяцію російського художника Олега Кулика "Космонавт". Помаранчева фігура висить над стелею на сріблястій пуповині шлангу.

"Космонавт одягнений у звичайний костюм. Його носив космонавт Джанібеков. Голову взяли в анатомічному музеї. Вона була засушеною, довелося розмочувати в розсолі з медом. Потім покрили тонким шаром воску. На лобі шкіра трохи розійшлася, тому наклали невеличкий шов", - розповів художник.

Київський скульптор Олег Пінчук пропонував відвідувачам полежати на двоспальному ліжку, яке імітує політ у космос.

"Цю інсталяцію зробив з готового ліжка. Такий напрям дуже популярний у Європі. Ліжко дозволяє злітати у космос в уяві. Політ триває 8 хвилин. Здоров'ю приносить лише користь", - поділився скульптор.

Під стелею висів літальний апарат "Махатмаплан" Анатолія Слойка. До нього прикріплений чоловік у вузькому різнокольоровому костюмі. Він сідав у позу лотоса і перевертався.

"Ідея літального апарату з'явилася випадково. Торік у Лондоні з кількох аркушів блокноту зробив імітацію крил. Скріпив стиплером, обмотав золотими нитками. Рухи моделі нагадували рухи крил птаха. Конструкцію робив місяць. Добровольця шукав Мистецький арсенал. Я за його життя не боюся, бо він надійно закріплений у конструкції", - розповів він.

Виставка триватиме до 28 квітня. Вартість квитків - 40 грн.

Зараз ви читаєте новину «Чичкан у Мистецькому арсеналі показав, як паруються кролі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі