пʼятниця, 18 вересня 2020 14:40

Через карантин не можемо грати деякі твори Вагнера, Штрауса, Рахманінова, симфонії Чайковського
5

15 вересня Національна філармонія в Києві розпочала 157-й концертний сезон. Триватиме до 25 червня 2021 року. Про родзинки концертних програм та особливості сезону розповіла помічниця художнього керівника філармонії Олена Зеніна.

Що змінилося у вашій роботі у зв'язку з карантинними обмеженнями?

По-перше, кількість слухачів, яких можемо розсадити в залі. Можемо продавати квитки лише на 220 з 600 місць.

Ми збільшили площу сцени за рахунок авансцени і задньої частини. Музикантів симфонічного оркестру, склад якого мінімум 48-50 осіб, можемо розмістити на дистанції 1,5 метра. У партері зняли деякі крісла, зокрема в перших рядах, тому відстань між глядачами і музикантами теж відповідає вимогам.

Через обмеження кількості складу музикантів на сцені довелося ретельно обирати репертуар. Не можемо грати деякі твори Вагнера, Штрауса, Рахманінова, симфонії Чайковського. Але завдяки таким умовам стало більше цікавих знахідок у диригентів, які прагнуть не виконувати одного й того самого. Зокрема, буде багато творів Гайдна, Моцарта, Шумана, Шуберта, які звучали рідко.

Від чого довелося відмовитися?

Музичні події, які ми проводили у школах, заборонені. В Києві ми мали багато виступів на невеликих концертних майданчиках, як музеї чи Будинок вчених. Сьогодні вони або не працюють, або нерентабельно проводити там концерти.

Карантин позначився і на гастролерах. У вересні мало бути представлено чотири країни – Португалію, Німеччину, Австрію, Польщу. Перенесли їхні виступи на інші дати сезону. В жовтні чекаємо на музикантів із Грузії, Польщі та Великої Британії.

Карантин позначився і на гастролерах. У вересні мало бути представлено чотири країни – Португалію, Німеччину, Австрію, Польщу. Перенесли їх виступи на інші дати сезону.

Ви продовжуєте онлайн-трансляції виступів, які розпочали під час карантину?

Працюємо в ефірі з 6 травня, онлайн-концерти були і в травні, і в червні, і в серпні.

У вересні, окрім концерту-відкриття, заплановано ще чотири трансляції. Робимо онлайн-показ концертів, різних за жанрами, пізнавальних, щоб задовольнити всі смаки. Зокрема, 23 вересня – проєкт "Борис Лятошинський. Камерні твори", виступ симфонічного оркестру з творами Моцарта, Елгара, Данці, Айвза – 25 вересня, "Легенди джазу. Елла Фіцджеральд" 29 вересня. Вартість доступу до онлайн -рансляції коштує 50 гривень.

Чи є у вас запасний план, якщо Київ увійде в червону зону і проведення концертів заборонять?

До 28 вересня працюємо за правилами помаранчевої зони. Потім побачимо. Якщо знову опинимося в неприємному становищі і будемо змушені закрити двері, повернемося до онлайн-концертів. Інших варіантів немає.

У нас є власна апаратура для онлайн-трансляцій, встигли придбати у грудні. Але тоді не буде гастролерів, великих програм. В основному сольні, камерні концерти. Як уже було цьогоріч під час карантину – виступи піаністів, камерних оркестрів, квартету саксофоністів.

Концерти будемо переносити, якщо на них буде попит. Ми вже перенесли деякі з березня, квітня, червня – на цей сезон, 2020-й і 2021 рік. Але деякі змушені були скасувати. Наприклад, 28 вересня було заплановано концерт Тетяни Абаєвої, на який мали приїхати її учні з різних країн світу. Зрештою, цю подію скасовано. Бо діти пів року не давали жодних концертів.

Коли люди дізналися, що у нас починаються серпневі концерти, дуже багато писали, дзвонили, раділи. Для багатьох це живильне середовище, вагома частина духовного життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найочікуваніших українських фільмів, які зараз знімають

Чим прикметна програма вересня?

Цього місяця ми представляємо всі жанри, які протягом року демонструємо на нашій сцені. Симфонічна, камерна, інструментальна, вокальна, хорова музика, програма для дітей. За 15 днів вересня ми проведемо два фестивалі. 26 вересня відкриваємо на нашій сцені Київ Музик фест, і 3 жовтня його закриваємо. З 19 вересня розпочинається "КVІНТОФест" – п'ять концертів з унікальними камерними програмами. Започаткований філармонією, він проходить удруге. У кожну пору року маємо свій фестиваль. "Квінтофест" восени, Міжнародний фестиваль гітарної музики взимку та "Київська весна" навесні.

Які концерти пройдуть в рамках фестивалю "КVІНТОФест"?

19 вересня слухатимемо англійську музику композиторів ХХ століття. Серед них – Голст, Бріттен, Воан-Вільямс. Зокрема, вокальний цикл "Ілюмінації" Бенджамін Бріттен створив на слова французького поета Артюра Рембо, з ним уперше на нашій сцені виступить київська співачка Тетяна Чайка. А твори Густава Голста і Ральфа Воана-Вільямса взагалі дуже рідко виконуються.

20 вересня відбудеться дуже особистий концерт, особливий за думкою, ставленням до минулого. Називається BO GO DAR, присвячений пам'яті скрипаля Богодара Которовича. Пішов із життя 2009-го. Авторкою програми є його донька Мирослава Которович. Був колись прекрасний дует Богодар Которович і Петро Полухін, скрипка і гітара. Вони разом грали музику Паганіні, Мануеля де Фальї, українських композиторів. І Мирослава задумала зробити цей ретроконцерт, де звучатимуть твори з їхнього репертуару Виконуватиме разом з гітаристом Владиславом Індиком. Прозвучить також твір, який перегукується назвою. B, G, D - це позначення латиною звуків сі (бемоль), соль, ре. Український композитор Олег Безбородько у перші три дні після смерті Богодара Которовича написав "Коммос", так називається пісня-плач в античній трагедії. Він починається і закінчується цими літерами. Ще на цьому концерті прозвучить "Іспанський танець" Мирослава Скорика. До речі, 11 грудня в філармонії буде цілий концерт пам'яті цього композитора. BO GO DAR - красивий, запашний проєкт, створений з повагою, ніжністю і любов'ю до свого батька і до того, що було колись в нашій культурі.

Український композитор Олег Безбородько у перші три дні після смерті Богодара Которовича написав "Коммос", так називається пісня-плач в античній трагедії.

22 вересня Національний ансамбль солістів "Київська камерата" представить монографічну програму з музики Петра Чайковського. 7 травня 2020 року виповнилося 180 років від дня народження композитора. Прозвучать його вокальні та інструментальні твори. Концерт 23 вересня ми присвячуємо 125-річчю класика і фундатора композиторської школи ХХ століття Бориса Лятошинського. Протягом сезонів ми зазвичай чуємо його окремі твори - вокальні цикли, симфонії. А в цьому концерті зібрано камерні твори Лятошинського у виконанні молодих інструменталістів. Ініціатором став піаніст Євген Громов, який добирає цікаві програми композиторів-шестидесятників. Буде одна прем'єра – вперше прозвучить "Дві п'єси для скрипки і фортепіано". Насправді це і дослідницький проєкт. Щоб скласти цю програму, треба було відшукати твори у фонді Лятошинського, його кабінеті-музеї. На мій погляд, Лятошинський цікавий у всьому. Добре відомі його п'ять симфоній. А камерні твори дуже класичні, нібито традиційні, але наче "душа з душею розмовляє", б'ють у глибину. Тому цей концерт буде відкриттям навіть для поціновувачів творчості композитора.

Закінчимо фестиваль збірним концертом камерного ансамблю "Київські солісти". Це буде романтичний погляд у Західну Європу, музика Гріга, Елгара, Барбера, Бартока, Дворжака.

Що готуєте на жовтень?

Будуть класичні та джазові концерти. А ще цікавий проєкт "Симфонічний простір на чотири руки". Піаністи Олександра Зайцева та Дмитро Тайванець виконають авторські версії симфонічних творів у чотири руки на одному роялі. Без хору, солістів, оркестру. Зокрема, прозвучить "Німецький реквієм" Брамса, симфонічна поема "Прометей" Ліста. Також у жовтні проведемо аж два концерти з музикою Бетховена, приурочені до 250-річчя з дня народження композитора.

Чи будуть у вашій програмі представлені сучасні композитори?

Звісно. Серед найближчих - 5 жовтня - вокальний ансамбль сучасної музики Alter Ratio презентує програму "Візіонери звуку". Окрім музикантів, прем'єру готують звукорежисер і художники світла. Це буде не просто концерт, що вийшов ансамбль і заграв, заспівав. А театралізоване дійство. На концерті почуємо музику кращих сучасних композиторів – Максима Шалигіна, Олексія Ретинського, Максима Коломійця. 9 жовтня буде концерт пам'яті Канчелі з грузинським диригентом Міхеїлом Менабде, оркестром та нашим піаністом Антонієм Баришевським. Його назва – "Пам'яті Канчели. Ангели печалі". У програмі звучатиме твір Максима Шалигіна - світова прем'єра "Ангел" для струнного оркестру. І Diplipito Гія Канчелі для віолончелі, контртенора і оркестру.

Діпліпіто – це грузинський старовинний ударний інструмент, поширений у східній частині країни. Він має вигляд двох чи трьох глиняних горщиків, зверху яких натягнуто спеціальні нитки.

Ми дуже любимо проводити концерти Вікторії Польової. 11 травня запланована її авторська програма із дуже красивою назвою Vita Hymnis, це гімни Вікторії Польової.

Виступи яких закордонних солістів планують у філармонії?

У лютому вперше чекаємо на Вадима Глузмана з Ізраїлю, гратиме концерт і симфонію Чайковського. Також у червні має приїхати японська скрипалька Саяка Сьодзі. Їй близько 30 років, дуже освічена, талановита, виконає концерт Шумана. Заплановано концерти за участю альтиста Олександра Земцова з Німеччини, Михайла Захарова з Австрії, тромбоніста Золтана Кіша з Угорщини та багатьох інших. Піаніст Михаїл Яновицький з США готує унікальний концерт для фортепіано фа мажор Джорджа Гершвіна. Ще ніколи не звучав на нашій сцені, він дуже складний. Не концерт, а справжній вибух. Сподіваюся, в рамках сезону виступлять співаки Людмила Монастирська, Андрій Бондаренко. Це кращі українські виконавці, які в основному співають за межами України.

Це настільки талановита людина, що ми навіть не пишемо, з якої вона країни. Ім'я говорить саме за себе.

Які сюрпризи готуєте на закриття сезону?

Закриватиме 157-й сезон 25 червня 2021 року піаністка Елісо Вірсаладзе. Це настільки талановита людина, що ми навіть не пишемо, з якої вона країни. Ім'я говорить саме за себе. Два роки тому, коли Елісо виповнилося 75 років, це було якраз 14 вересня, вона відкривала сезон у філармонії. Грала Бетховена. Тоді ми подарували їй вишиванки, вітали, вона була приємно вражена. Ми планували виступ Елісо на відкриття сезону, але у зв'язку з карантином перенесли на закриття. Мала виконувати концерт Моцарта.

Це талант, а може, й геній. Людина настільки сучасна для всіх часів. Не можна говорити лише про техніку чи нюанси – бо в неї є все. Елісо сідає за рояль, і ти про все забуваєш. Настільки досконало грає, інструмент під її руками просто співає різними голосами. В Елісо Вірсаладзе є власний фестиваль у Грузії, вона викладає в кількох консерваторіях і музичних академіях. Має багато учнів, лауреатів міжнародних конкурсів. Донині активно задіяна в концертних сезонах різних країн світу. Незважаючи на те, що їй 77 років, в чудовій формі, і зовнішньо, і внутрішньо. Робить свою справу з почуттям любові до музики і до людей, яким дарує свій талант.

1 жовтня, у Міжнародний день музики, Національний театр оперети відкриває свій 86-й театральний сезон. Утім, через карантинні обмеження (Київ потрапив до помаранчевої зони карантину) грати вистави театр буде на трьох камерних сценах: "Сцена 77", Stage lab, "Театр у фоє".

"Національна оперета України не має можливості грати вистави на великій сцені. Адже специфіка музичного театру передбачає залучення великої кількості вокалістів, артистів балету, хору та музикантів – щонайменше 100 осіб. Виступ вокалістів під фонограму, без супроводу хору та балету погано вплине на якість вистави. Запропонувати неякісну постановку – найбільша неповага до глядача, яку ми не можемо допустити. Тому вистави великої сцени перенесені на період після завершення карантину", - повідомляють у театрі.

Глядачів допускатимуть у театр із дотриманням всіх необхідних заходів безпеки: наявність маски або респіратора, температурний скринінг перед входом до приміщення театру та використання антисептиків.

Зараз ви читаєте новину «Через карантин не можемо грати деякі твори Вагнера, Штрауса, Рахманінова, симфонії Чайковського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі