неділя, 18 липня 2021 22:10

Це війна культур: по один бік лінії розмежування "Великая отечественная", а по інший – Друга світова – Наталя Кривда

Автор: Тарас Подолян
  Наталія КРИВДА, 54 роки, філософиня, культурологиня. Понад 25 років викладає історію культури, міфологію, філософію культури. З 2009-го працює академічною директоркою Единбурзької бізнес-школи в Україні. Експертка Українського культурного фонду.
Наталія КРИВДА, 54 роки, філософиня, культурологиня. Понад 25 років викладає історію культури, міфологію, філософію культури. З 2009-го працює академічною директоркою Единбурзької бізнес-школи в Україні. Експертка Українського культурного фонду.

Російсько-українська війна – це війна різних типів культур, цінностей, цивілізаційних підходів до світу, зокрема проєктів історії. По один бік лінії розмежування – "Великая отечественная", а по інший – Друга світова. Про це розповіла філософиня, академічна директорка Единбурзької бізнес-школи в Україні Наталія Кривда в програмі "БОЧКА. Розмова по-українськи" на YouТube-каналі Gazeta.ua.

"Недавно кілька скандинавських музеїв переписали таблички з атрибуцією під творами Малевича. Тепер написано не "російський", а"український художник". Це велика робота. Її ефективність можна оцінити за кілька років, запитавши пересічного європейця: а хто такий Малевич? Це одне з найголовніших завдань Українського інституту, який має проводити систематичну, ефективну роботу щодо представлення України за кордоном," – каже філософиня.

Наталія Кривда була науковою консультанткою виставки "Велика сімка" в Музеї історії Києва. Уперше в одній експозиції зібрали роботи Олександра Архипенка, Михайла Бойчука, Анатолія Криволапа, Казимира Малевича, Георгія Нарбута, Марії Примаченко, Тараса Шевченка. Ці митці увійшли до рейтингу "100 великих українців".

"Вони відображають нашу ідентичність. Попри те, що ми багато сотень років існуємо як нація культурна, як політична визрівали досить довго. Події 1991 року, Помаранчева і Революція гідності допомогли українцям вирости, сформувати набір цінностей, заради яких готові жити і вмирати, – пояснює Наталія Кривда. – Поляк за походженням, Малевич на допиті в НКВД назвав себе українцем. Це теж форма протесту. Людина протиставляє себе системі, говорячи, що вона з іншого світу. Бойчука, його родину, учнів і послідовників радянська влада розстріляла 1937-го. Їхні картини знищені. Лише кілька десятків збереглось. Це теж про вірність своїм принципам. Українськість – те, заради чого ця людина жила, творила і, що зрештою захистила вартістю свого життя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гоголя викинули з Києва — художник Криволап розповів про унікальну виставку

2 лютого на YouТube-каналі Gazeta.ua стартувала програма інтерв'ю "БОЧКА. Розмова по-українськи" із розмови з філософом Володимиром Єрмоленком. У наступних випусках спілкувалися із письменником Станіславом Асєєвим, журналістом і публіцистом Павлом Казаріним, директоркою Мистецького арсеналу Олесею Островською-Лютою та режисеркою Наталією Ворожбит. Разом із гостями програми ми намагатимемося збагнути, що в часи змін відбувається на всіх рівнях - від культури до геополітики, віднайти відповіді, як і куди рухатися Україні. Веде програму журналістка Ольга Богачевська.

Зараз ви читаєте новину «Це війна культур: по один бік лінії розмежування "Великая отечественная", а по інший – Друга світова – Наталя Кривда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі