вівторок, 22 лютого 2011 21:59

Чарлі Чаплін був циганом?

Чарлі Чаплін був циганом?

Новинна служба ВВС оприлюднила нові дані з біографії легендарного актора Чарлі Чапліна. Виявилося, що він був циганом і народився в кібітці, що належала циганській королеві.

Про це свідчить лист, що довгий час зберігався у Чарлі Чапліна. Актор тримав його разом з іншими секретними паперами у таємному сейфі в Монтре, Швейцарія, де і зараз живуть родичі актора. Після смерті його останньої дружини Уни в 1991 році документ перейшов у спадок до їхньої дочки Вікторії, яка розкрила сейф за допомогою фахівця по замках.

Лист, про який ідеться, великий актор отримав за шість років до його смерті, в 1977-му. У цьому посланні говориться, що основоположник сучасного кінематографу народився 16 квітня 1889 року в британському місті Сметвік, графство Вест-Мідлендс, де розташувалися цигани-кочівники. Досі вважалося, що Чаплін народився на південному сході Лондона, в районі Саутуорк.

Автор цього листа — Джек Хілл з Темворта, що представився кузеном Чапліна. Прочитавши в автобіографії артиста, що той народився в Лондоні, ймовірний далекий родич вирішив виправити його.

"Привіт, Чарлі! - Писав Джек. - Якщо хочеш знати, то ти народився в кібітці, так само, як і я. Це була хороша кібітка, вона належала циганській королеві, що була моєю тітонькою. Народився ти в Блек Петчі, у Сметвіку. Там же народився і я, двома з половиною роками пізніше. Твоя мама потім поїхала разом із цирком твого тата, а потім оселилася в Лондоні, але де — я не знаю". Наприкінці автор запевняє, що написав листа не для того, щоб отримати за інформацію гроші, а просто по-родинному.

За словами сина Чарлі Чапліна Майкла, його батько отримував багато листів з вигаданими історіями, але відразу знищував їх. Послання від Джека Сміта він зберіг. На думку Майкла Чапліна, це говорить про те, що воно щось означало для його батька. Тому син актора вважає, що розказана в листі історія — правда.

Чарльз Чаплін, на відміну від його зведеного брата Сіда, не мав свідоцтва про народження. Досі історики та біографи вважали, що він народився у лондонському районі Саутворк в 1889 році у сім'ї акторів мюзик-холу. Мати, Ханна Чаплін, у дівоцтві Хілл, була співачкою, що виступала під сценічним псевдонімом Лілі Харлі. З батьком Чарлі вона розлучилася, коли хлопчикові було три роки.

Історики вважають, що Ханна Чаплін свідомо приховувала своє циганське походження, оскільки в ті часи це вважалося ганебним.

У швейцарському сейфі також зберігалися записи фортепіанних імпровізацій Чапліна і вирізки з газет, в яких був надрукований указ часів Першої світової війни, що забороняє військовослужбовцям британської армії носити вуса а-ля "маленький бродяга Чарлі".

Автори радіопередачі висловлюють припущення, що циганське, кочове коріння Чарлі Чапліна частково вплинуло на формування його артистичного образу Маленького бродяги.

Нагадаємо, що в 2010 році у США знайшли один із ранніх фільмів Чарлі Чапліна, який протягом багатьох років вважався загубленим. Йдеться про короткометражну комедію 1914 року Мисливець за грабіжниками (A Thief Catcher).

Зараз ви читаєте новину «Чарлі Чаплін був циганом? ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі