четвер, 12 жовтня 2017 18:35

Чак Палагнюк написав образливий для усіх роман

Чак Палагнюк написав образливий для усіх роман

Американський письменник Чак Палагнюк закінчив роботу над новим романом "День виправлень". Передня книга автора"Створи щось" виходила у 2015 році.

Вихід "Дня виправлень" запланований на 1 травня 2018 року. У прес-релізі Палагнюк пообіцяв "образити всіх"і подарувати "сміливих персонажів та сміливі ідеї". Свій коментар щодо творчості письменника і прогнози щодо майбутнього твору дав письменник, журналіст "Громадського радіо" Олег Шикаренко:

"70 років тому божевільний французький письменник Антонен Арто винайшов театр жорстокості. Заради шоку публіки під час вистав на сцені відрубали голови голубам.
Чак Палагнюк явно вирішив йти цим же шляхом. Втім, письменник не зробив ніяких творчих знахідок, а лише максимально пристосував принципи Арто до масової культури.

Публіка давно звикла, коли на екрані б'ють морди, відстрілюють кінцівки, а кров струменить ручаями. Насильство є кінематографічним, як помітили деякі кінокритики. Сучасні глядачі просто починають жадати жорстокості на екрані, мов потужного наркотику. Палагнюк відчуває це і експлуатує вправно і регулярно.

Коли він читав своє оповідання "Кишки"— збірку нещасних випадків під час мастурбації, - 35 осіб втратило свідомість. Потім зомліло 53 особи, а наступного читання — 60. В його романі "Колискова" давня африканська пісня вбиває немовлят, потім редактора журналіста, який пише про це статтю, самого журналіста, його сусіда і всіх перехожих. У романі "Невидимі монстри"фотомодель втрачає половину обличчя через постріл з рушниці. Роман "Вцілілий" розповідає про депресивний релігійний культ похмурих самогубців. Найвідоміший роман Палагнюка "Бійцівський клуб" - це просто квінтесенція насильства, яке перетворюється на спорт, " - розповідає Олег Шикаренко.

Новий роман Палагнюка "День поправки" вийде лише у травні 2018, але його вже можна замовити на Амазоні. Видавці ретельно приховують сюжет книжки. Кажуть лише, що кожен її читач буде гарантовано ображений. Цей комерційний трюк ще більше підігріває пристрасті мільйонів фанатів Палагнюка.

По суті те, чим займається Палагнюк, є комерційною експлуатацією масових фобій сучасної людини. Чого ви боїтеся? Що вас розстріляють із кулемета у супермаркеті? Значить, пан Палагнюк скоро напише про це роман. Боїтеся, що із піхви вашої дружини вилізе кобра? Палагнюк напише роман".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну не пустили книгу російського священика-екстреміста

Чак Палагнюк — американський письменник з українським корінням. Його дідусь на початку ХХ ст. потрапив у США з Канади. В Україні живе двоюрідний брати письменника. Славу Чаку Палагнюку приніс його ж перший роман "Бійцівський клуб". В 1999-му книгу екранізували в Голлівуді. "День виправлень" стане для письменника 19 книгою.

Зараз ви читаєте новину «Чак Палагнюк написав образливий для усіх роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі