понеділок, 05 жовтня 2015 17:18

Букмекери назвали уродженку України фавориткою Нобеля з літератури

Букмекери назвали уродженку України фавориткою Нобеля з літератури
Фото: ТАСС

Англійська букмекерська фірма Ladbrokes визначила фаворитів Нобелівської премії з літератури у 2015 році. На їх думку, найбільші шанси отримати престижну літературну премію у білоруської письменниці Світлани Алексієвич. Букмекери розцінили її шанси 5:1.

Письменниця і репортажістка народилася в Україні, в Івано-Франківську, жила у Білорусі і пише свої твори російською мовою. У цьому році вона отримала премію імені Капусцінського за твір "Час секонд хенд". У 2011 році її "У війни не жіноче обличчя" також була удостоєна цієї нагороди, передає Polskie radio.

Трохи менше шансів отримати Нобелівську премію з літератури у Харукі Муракамі. Якщо ще два роки тому за 1 фунт, поставлений на найпопулярнішого японського письменника, можна було отримати 3,5 фунта, то сьогодні - вже 6 фунтів. Ймовірно, ера автора "Хроніки заводного птаха", як чергового кандидата на здобуття Нобелівської премії, закінчилася, повідомляє "Ліга. Новини".

На третьому місці Нгугі Ва Тхіонго, відомий кенійський письменник і драматург, який живе у США. Шанси цього автора, який пережив утиски у своїй країні через політичні погляди, скоротилися в два рази (з 7:2 до 7:1).

У десятку також увійшли американці Філіп Рот (8:1) і Джойс Керол Оутс (12:1), сирійський поет, що проживає в Парижі, Адоніс, а також албанський прозаїк і поет Ісмаїл Кадаре (16:1). Замикає десятку лідерів норвезький драматург Юн Фоссе, південнокорейський поет Ко Ин і австрієць Петер Гандке. Їхні шанси англійські букмекери оцінили в 20:1.

Нагадаємо, що минулого року букмекерська фірма не вгадала лауреата. Нобелівську премію отримав француз Патрік Модіано, шанси якого Ladbrokes оцінив 10:1. Однак часами букмекерам вдавалося високо оцінити шанси лауреатів престижної премії: китаєць Мо Янь і канадка Еліс Манро свого часу займали друге місце цього списку, а турецький письменник Орхан Памук був одним з його лідерів.

Цього року члени Академії, професори літератури, спілки письменників та лауреати Нобелівських премій попередніх років подали 259 кандидатур. 36 прізвищ з'явилися в цьому списку вперше. У травні список скоротився до 15-20 прізвищ. Оголошено лауреата буде 8 жовтня.

Нагадаємо, що відомим широкому загалу стане лише ім'я переможця. Список кандидатів соже бути оприлюднений лише через 50 років.

Нагадаємо також, що на здобуття премії висунули Ігоря Калинця.

Зараз ви читаєте новину «Букмекери назвали уродженку України фавориткою Нобеля з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі