понеділок, 09 грудня 2019 16:05

Будинок Леонтовича має стати національною спадщиною, інакше зруйнується – Заболотна

Українська держава має втрутитися в ситуацію навколо будинку композитора Миколи Леонтовича на Вінниччині, інакше світова культура втратить його назавжди.

Про це у відкритому зверненні до Президента Володимира Зеленського заявила голова Фонду гуманітарного розвитку України Наталія Заболотна.

"Мелодія "Щедрика" є гімном Різдва для мільярдів людей в усьому світі. Але на батьківщині композитора його спадщину знищують. Будинок дитинства Леонтовича в селі Шершні знаходиться на межі руйнації. І сьогодні вже немає шляхів його порятунку, крім втручання керівних владних інститутів країни", – повідомила Заболотна.

  Наталія Заболотна у будинку Леонтовича
Наталія Заболотна у будинку Леонтовича

За словами голови Фонду, останні роки влада Вінницької області вела пропагандистську кампанію про те, що будинок Леонтовича начебто є несправжнім і тому його не треба рятувати. Згодом стало відомо про наміри використання ділянки землі під будинком, задля чого чиновники у змові з місцевими підприємцями опираються проектам громадянського суспільства з порятунку спадщини композитора.

Наталія Заболотна закликала Президента Володимира Зеленського терміново оголосити будинок сім'ї Миколи Леонтовича в селі Шершні пам'яткою культурної спадщини національного значення та вжити заходи щодо його порятунку – в тому числі завдяки пожертвам українських громадян і діаспори з усього світу.

"Після довгоочікуваної реновації та створення необхідної інфраструктури будинок Леонтовича має зайняти своє місце на карті культурних маршрутів Європи. Паломництво туристів до будинків Бетховена і Генделя є дороговказом для України", – підкреслила голова Фонду.

Також Наталія Заболотна закликала Президента ініціювати закон щодо нагляду за усіма пам'ятками держави – національного чи місцевого значення – з боку міністерства гуманітарної політики і звернутися від імені держави до ЮНЕСКО для внесення мелодії "Щедрика" до списку шедеврів усної та нематеріальної спадщини людства.

Найближчим часом Фонд гуманітарного розвитку України проведе дві акції для привертання суспільної уваги до проблеми будинку Миколи Леонтовича та пошуку ресурсів на його реновацію.

  Ганок будинку Леонтовича із пам’ятною табличкою
Ганок будинку Леонтовича із пам’ятною табличкою

13 грудня, в день 142-річчя з дня народження Леонтовича, на подвір'ї його родинного будинку пройде виступ скрипаля-віртуоза Іллі Бондаренка, який виконував "Щедрика" в Білому дому на запрошення першої леді США Мішель Обами у 2016 році.

А 23 січня 2020 року у київському культурному центрі Freedom Hall відбудеться прийом та благодійний концерт #Leontovych_Help. Учасники концерту: Наталія Могилевська, Tayanna, Тоня Матвієнко, Девід Аксельрод, Aнна Буткевич, Jerry Heil. Спеціальні гості: скрипаль Ілля Бондаренко та всесвітньо відомий дитячий хор "Щедрик".

Нагадаємо, минулого Різдва з'явилося відео, як "Щедрика" співають у королівському палаці Британії.

Зараз ви читаєте новину «Будинок Леонтовича має стати національною спадщиною, інакше зруйнується – Заболотна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі