четвер, 29 березня 2007 16:32

Британська художниця стала академіком "незважаючи на відсутність члена" (ФОТО)

44-річна художниця-концептуалістка Трейсі Емін, що прославилася в 1998 році інсталяцією "Моє ліжко" з скривавленою нижньою білизною і презервативами, обрана академіком британської Королівської академії мистецтв. Емін сама запропонувала свою кандидатуру, а керівництво академії погодилося: "Ми раді, що ця молода, блискуча і весела художниця до нас приєдналася. Можливо, їй це сподобається більше, ніж вона сама розраховує".

У 2006 році Емін зняла фільм про "інституційний сексизм" у мистецтві та вирушила на прийом до керівника виставкового відділу академії Нормана Розенталя. Художниця заявила, що хотіла би стати членом академії, але побоюється, що її не візьмуть, тому що у неї "немає члена". Розенталь заспокоїв її повідомленням про численних "членів академії без членів". На подив самої Емін, відкрита тактика самовисунення спрацювала.

Трейсі Емін прославилася ще в середині 1990-х об"єктом-наметом під назвою "Всі, з ким я коли-небудь спала", де були перераховані її коханці, родичі й навіть ненароджені діти. Об"єкт був куплений колекціонером і пропагандистом нового британського мистецтва Чарльзом Саатчі. В 1999 році Емін номінували на Тернерівську премію (ізі згадуваною вище інсталяцією "Моє ліжко"). З тих пір її слава тільки зміцнилася: у 2007-му Емін представить Великобританію на 52-ій Венеціанській бієннале сучасного мистецтва, повідомляє Lenta.ru.

Фото галереї Саатчі.

Зараз ви читаєте новину «Британська художниця стала академіком "незважаючи на відсутність члена" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі