пʼятниця, 07 вересня 2012 12:30

Богдан Ступка знав, що доживає останні дні

Автор: Фото: Андрій Шматов
  У 2009 році Юрій Розстальний на сцені театру ім. Франка в Києві поставив виставу за п'єсою Лесі Українки "На полі крові"
У 2009 році Юрій Розстальний на сцені театру ім. Франка в Києві поставив виставу за п'єсою Лесі Українки "На полі крові"

Актор Юрій Розстальний, 52 роки, син народного артиста україни Віталія Розстального, бачився з Богданом Ступкою за тиждень до смерті легендарного актора. Розповідає, що Ступка знав, що дні його спливають, однак навіть в той час клопотався, щоб посприяти знайомим зі вступом в університет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо особистість є сильною, тоді з'являється зірка" - поляки згадують Ступку

"У мене відпустка починалася 16 липня. Я подзвонив йому в суботу, 14-го, що хочу заїхати його провідати. - згадує Юрій Розстальний. - Приїхав у Феофанію: худенький, слабенький він був геть уже. Каже: "Юрочка, вибач, зараз треба мені передзвонити. Хлопець із Закарпаття закінчив з золотою медаллю школу. То я хотів попросити ректора медінституту, щоб його не зрізали на першому іспиті". Медсестра набрала йому номер. Такою він і був людиною. Намагався бути батьком для всіх — не розділяв свої-чужі. Прикривав, де міг. Де міг, захищав. Ті ж зарплатні щоб отримували більш-менш вчасно навіть в найгірші часи. Ми спілкувалися з ним похапцем. Як завжди, хтось ще прийшов. Він запитав мене, коли ж я починаю роботу нового сезону: "Давай-давай" — казав. Думаю, відчував, що доживає останні дні. Хоч іскру надії на чудо, може, й мав. Він був людина з великої букви. Похорон це показав. Як писав Бабель, по-моєму: "Одеса такого похорону не бачила, а світ не побачить".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Заході Ступку боялися через його геніальність - кінокритик

Юрій Розстальний каже, що міг говорити зі Ступкою про все, і до пізньої ночі.

"З того часу як приїхав у театр ставити вистави, ми з ним спілкувалися досить щільно. Я міг зайти до нього, посидіти 5 хвилин, а могли просидіти і до третьої-четвертої ночі. Говорили про все — про життя, про театр. Він ніколи не повчав і не давав вказівок. Якось розмовою підводив до суті. А ти вже для себе приймай рішення — як ти вчиниш, де промовчиш, а де треба інколи й позицію показати. У цьому він був людиною дуже делікатною".

Зараз ви читаєте новину «Богдан Ступка знав, що доживає останні дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі