понеділок, 23 вересня 2019 14:34

"Бо ми недобиті, але поки живі" - темна військова поезія
11

Поети Влад Сорд та Віктор Крупка прочитали свою “химерну” поезію
Фото: Валерій Шмаков
Поети Влад Сорд та Віктор Крупка прочитали свою “химерну” поезію
Поети Влад Сорд та Віктор Крупка прочитали свою “химерну” поезію
Поети Влад Сорд та Віктор Крупка прочитали свою “химерну” поезію
Поети Влад Сорд та Віктор Крупка прочитали свою “химерну” поезію

Військову поезію читали в рамках 26-го Book Forum вінницький поет, учасник війни на Донбасі Влад Сорд і хмельницький автор Віктор Крупка.

Автори презентували свої збірки, які видало нове українське видавництво "Дім химер", і влаштували поетичний батл.

"Вірші, які увійшли до моєї збірки "Химерник", писав ще 1,5 року тому. Деякі із них справді химерні, інші - дещо просідають. Коли формував збірку, умовно розділив її на цикли. Перший цикл - "Шкло" - певна прозорість, крізь яку герой, сам Химерник, а як на мене, він такий собі схимник чи то пак самітник проглядає та показує своє Єство. Друга частина - "Крик". Хтось же ж має розбити оту лінзу, через яку проглядає герой. Це можна зробити криком. Частина дуже динамічна та має ранити читача у самісіньке серце. Іти від головного мозку до самісіньких п'ят, - розповідає поет Віктор Крупка. - Третій розділ "Тіні", четвертий "Пам'ять". Коли готував збірку до видання, усі казали, що назва дуже совдепівська. Але це те, що залишає нас у вічності. Тому вірші, як і назви або притягують, або, навпаки, відштовхують. Але вони поезія і мають бути на рівні відчуттів. Вона не може бути зрозумілою, як на мене. Інакше вона перестає існувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми - за містичні тексти" - на Book Forum представили нове видавництво

Владислав Сорд розповів, що до його збірки "+++" увійшли вірші, які він писав під час служби на Донбасі протягом 2014-2018-х.

"Писав про те, що мали би сказати про війну, але не казали. Вони з передової. Три плюси - військовий сленг. "+" означає згоду або підтвердження якихось дій. Уявіть собі ситуацію, коли ви бачите, як обстрілюють бліндаж із вашими побратимами. Ви не знаєте, живі вони там чи ні. І от обстріли завершуються. І якщо хлопці виходять на зв'язок, то перше, що кажуть "+++". Це означає, що усі живі. До цього й спрямовує збірка. Бо ми поки живі. Як в одному із моїх віршів - недобиті, але живі", - розповів Влад Сорд.

У Львові в рамках Book Forum пройшов письменницький марафон на підтримку українських заручників Кремля. На заході був присутній режисер Олег Сенцов. Марафон проходив напроти пам'ятнику Івану Франку, повідомляє Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Бо ми недобиті, але поки живі" - темна військова поезія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі