субота, 19 березня 2011 11:36

Більшість українців побоюються, що на українських АЕС може статися серйозна аварія

Більшість українців побоюються, що на українських АЕС може статися серйозна аварія

Більшість українців (66,2%) вважає, що атомні електростанції небезпечні з екологічної точки зору. Про це свідчать результати опитування на тему: "Ядерна безпека в Україні", проведеного Інститутом Горшеніна.

Зокрема, 40,8% респондентів вважають, що АЕС "точно небезпечні", 25,4% - "скоріше небезпечні". При цьому більше чверті українців (27,1%) не бачать в АЕС небезпеки для екології. З них варіант "скоріше безпечні" обрали 15,8%, "точно безпечні" - 11,3% українців. Не змогли відповісти на це запитання 6,7% опитаних.

Більшість громадян України (70,2%) побоюються, що на українських АЕС може статися серйозна аварія. З них 41,8% - "точно побоюються", 28,4% - "скоріше побоюються" таких катастроф. Не бояться аварій 21,3% опитаних. З них 13,2% вибрали відповідь "скоріше не боююся ", 8 , 1% - "точно не побоююся". Не змогли відповісти на питання 8,5% респондентів.

Більше половини жителів України (54,9%) висловили побоювання, що події на атомній станції в Японії можуть негативно позначитися на їх власному здоров'ї або на здоров'я їхніх близьких. Зокрема 32,3% респондентів дуже бояться цього, 22,6% - дещо бояться. При цьому більше третини опитаних (38,3%) таких побоювань не відчувають. З них 23,2% дали відповідь "зовсім не боюся", а 15,1% - "скоріше не боюся" на це питання. Вагалися з відповіддю - 6,8% жителів країни.

Більша частина українців (38,7%) вважає, що енергетична політика України повинна полягати у розробці альтернативних джерел енергії. Більше чверті опитаних (28,8%) висловили думку, що енергетична політика повинна полягати в розробці місцевих джерел газу і нафти. За ними йде розвиток вугільної промисловості (17,4%) та гідроенергетики (13,6%). І лише  5,2% українців вважають, що частиною енергетичної політики нашої країни має бути будівництво нових АЕС на території України. При цьому кожному п'ятому опитаному взагалі  важко відповісти на це питання.

Опитування проводилося з 15 по 16 березня. Всього за випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років.

Зараз ви читаєте новину «Більшість українців побоюються, що на українських АЕС може статися серйозна аварія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі