четвер, 03 березня 2011 19:28

Білорусам заборонили слухати "Ляпіса Трубецького" і "ДДТ"

Білорусам заборонили слухати "Ляпіса Трубецького" і "ДДТ"

В офіси найбільших ЗМІ Білорусі надійшов неофіційний список діячів мистецтва і творчих колективів, яких не слід згадувати в матеріалах і випускати в ефір.

Інформацію про наявність "чорних списків" підтвердили представники низки білоруських мас-медіа.

Спущений "згори" папір носить "неофіційний характер" і не має ні вихідних даних, ні підпису. Крім офіційних мас-медіа, негласне розпорядження отримали і FM-радіостанції.

У деяких ЗМІ "чорні списки" нібито діють вже з понеділка.

До "чорного списку" потрапили групи "Ляпіс Трубецькой", "Палац", "Крама", "NRM", "Нейро-Дюбель", "Крамбамбуля", "Нака", Змітер Войтюшкевіч, драматург Андрій Курейчик, колектив напівпідпільного "Вільного театру "на чолі з Миколою Халезіним і Наталією Колядою, письменниця Ольга Іпатова, народна артистка Білорусі Зінаїда Бондаренко, члени Ради білоруської інтелігенції поети Геннадій Буравкін, Сергій Законников, Анатолій Вертинський, художники Микола Купава, Олексій Марочкін, драматург Володимир Халіп, кінорежисери Юрій Хащеватський, Володимир Колос.

Крім представників Білорусі в списку фігурують і зарубіжні персони. Так, від Росії "неформатними" стали групи "ДДТ", "Наїв", "Таракани" (вони підписали звернення до влади Білорусі із закликом відпустити всіх затриманих під час акції протесту 19 грудня), письменники Андрій Бітов, Борис Васильєв, Віктор Єрофєєв, Леонід Жуховицкій, Едуард Успенський (які звернулися до білоруської влади з вимогою звільнити Володимира Некляева і припинити репресії проти опозиції) і деякі інші.

Крім того, білоруським радіостанціям не рекомендується випускати в ефір британських музикантів Нілу Тенната і "Pet Shop Boys", групи "Tru Thoughts", "Wah Wah 45", "7 Samurai"; читачі газет і журналів не прочитають про знаменитому британському драматурга Томе Стоппард ; глядачі державних телеканалів не побачать фільми за участю голлівудських зірок Кевіна Клайна, Семюела Уеста, Джуда Лоу, Кевіна Спейсі та ін
Всі вони взяли участь у "Глобальній артистичній кампанії солідарності з Білоруссю", ініційованій "Вільним театром" на знак протесту проти репресій, спрямованих на представників опозиції та громадянського суспільства після президентських виборів-2010.

Нагадаємо, що ще зовсім недавно, з 2005 по 2007 роки, в Білорусії існували негласні "чорні списки", які, по суті, забороняли публічну діяльність найбільш відомих місцевих рок-груп на чолі з "NRM", "Крама", "Палац" , "Нейро-Дюбель".

Зараз ви читаєте новину «Білорусам заборонили слухати "Ляпіса Трубецького" і "ДДТ" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі