неділя, 07 серпня 2016 12:07

Бандерштат-2016: від ВRUTTO до Жадана і "Собак у космосі"
16

Фото: Володимир Грисюк

"Ми приїхали зі Стрия, що на Львівщині, добре відпочити і послухати музику, - каже 33-річна Людмила Яворська, на голові у жінки хустинка, закручена у шнурочок з вузликом на лобі у стилі американських домогосподарок. - Тут розмістили намет, пробудемо 3 дні. Заздалегіть готувалися: спакували продукти та вчили напам'ять пісні з репертуару "Братів Гадюкіних". Востаннє були на "Бандерштаті" позаторік. Тепер вирішили приїхати на 10-річчя".

"Мінус в тому, що душі платні, - жінку перебиває її чоловік Орест . - Все ж має бути на вищому рівні, а тут такий ляп".

У Луцьку 5-7 серпня проходить фестиваль українського опору "Бандерштат". За два перші дні виступили гурти "Брати Гадюкіни", ARLETT, ВRUTTO, O.TORVALD, "Карна", Epolets. Сьогодні буде можливість почути Джамалу, гурти "Антитіла" та "Тартак".

Біля прес-центру стоїть кучерява дівчина Марія Оліферук, волосся зібране у два хвостики, сміється.

"У мене волосся кучерявилося з дитинства. Так зачесуюся час від часу, під настрій. Мені так подобається. Працюю інженером, трохи малюю картини. Цікаво почути "Тартака", "Веремію", Джамалу. Хочу побувати не тільки біля музичної сцени, а й на гутірках, знаю, що будуть літературні презентації та спортивні ігри. Кажуть, приїде Жадан з собаками, тими що в космосі".

У кінотеатрі під відкритим небом показували фільми "Той, хто пройшов крізь вогонь" Михайла Іллєнка, "Хто, як не ми?" Володимира Местини, "Політ золотої мушки" Івана Кравчишина, "Синевир" Олександра та Вячеслава Альошечкіних, "Тіні незабутих предків" Любомира Левицького.

Музикант, лідер гурту "Брем Стокер" Олексій Казанцев розповів, як йому вдалося скинути вагу. Каже, що важив 145 кілограмів у 39 років. Тепер хоче допомагати іншим.

"Підходьте, не соромтеся, - каже 34-річна Світлана Євлогієва. - Мої ляльки-мотанки коштують від 10 до 300 грн. Повністю ручна робота. На одну таку ляльку в середньому витрачаю тиждень. Хоча іноді якусь дрібницю мусеш робити довго. Наприклад, на ось цей вінок — показує на голову найбільшої ляльки, - треба вбити півдня, збирати поволі квітку до квітки. Мотанками займаюся з 2007 року, потрапила на майстер-клас Валентини Бердник, і сама захопилася. За дипломом - інженер-радіотехнік, але тільки після 30 років зрозуміла, що я - творча особистість. Приїхала вперше. Подобається атмосфера, люди інші - відрізняються від киян — прості, доброзичливі та дружні. Жінка зізнається, що торг поки йде не дуже, але не відчаюється".

На головній сцені рок-гурт "Анна" грає тяжкий рок. Центральною алеєю, минаючи прилавки з натуральним милом, гончарними виробами, сувенірами, напоями і їжею йде дідусь у солом'яному капелюсі.

"У мене сьогодні день народження. Вирішив, що було б супер відсвяткувати тут, так що лишаємося на 3 дні. Музика нічого — подобається, - каже львів'янин Юрій Коржинський, 70 років. - Перед цим перевіряли якість звуку Гадюкіни. Вони колись були на висоті, ну і я був трохи молодшим. Тоді тільки починалася ця так звана неформальна музика. За фахом я дитячий лікар — у професії з 1970 року".

Організатори "Бандерштату" розповіли, що на перших днях фестивалю було приблизно три з половиною тисячі людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На концерті було 3 людини, включно з арт-директором"

Зараз ви читаєте новину «Бандерштат-2016: від ВRUTTO до Жадана і "Собак у космосі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі