понеділок, 18 квітня 2011 15:39

Андрухович написав книгу про 111 міст

Андрухович написав книгу про 111 міст

В столичному інформаційному агентстві УНІАН письменник Юрій Андрухович презентував уривки своєї нової книги "Лексикон інтимних міст". В ній автор розповідає особисті історії, пов'язані зі 111 містами.

"Доводиться багато їздити і цікаво було полічити, скільки до цього моменту я відвідав міст, відмінних від рідного. Тобто рідного Івано-Франківська в цій книжці не буде. Вийшов великий список. Подумав створити свою приватну енциклопедію. Виношував ідею з 2005-го, а за писання взявся 2008-го. Писав про кожне місто окремим файлом. Ніколи не складав їх докупи. Дописавши, я жахнувся: книжка буде під шістсот сторінок. Взагалі не збирався писати такі товсті книжки", - розповів Андрухович.

Презентацію книги автор планує на 11.11.2011. Оповідання будуть розміщені в алфавітному порядку за назвами міст.

"Ображатись міста напевно будуть. Передусім завжди ображається Львів. Можете уявити, це найбільший за обсягом текст, тобто скільки я там бруду на нього вилив. А Львів ображається з півоберта. Один з найбільших і найважливіших текстів про Київ. Часова розгортка подій дуже велика. Усе починається у 1972-му, коли я вперше на літніх канікулах потрапив до Києва, а закінчується роком, у якому ми ще не були - 2017-м. За моєю власною теорією, цього року відбудеться третя остаточна революція. В нас це стається раз на тринадцять років – 1991, 2004 і 2017", - сказав автор.

Андрухович також читав уривок з книги про севастопольського п'яничку, який обурювався, що на Західній Україні "ставлять пам'ятники Остапу Бендеру". Люди в залі сміялися і аплодували.

В Гамбурзі письменника вразила класична музика, яка лунала на вокзалі.

"Напевно, подумав я, така собі культурно-соціальна акція місцевої влади, щось на зразок "Поезії в метро". Однак усе виявилося далеко не так романтично: у такий спосіб вони відганяють наркоманів і просто бездомних. Бо ті не витримують класичної музики", - прочитав ще один уривок Юрій Андрухович.

Андрухович розповів, що також переклав з англійської п'єсу Шекспіра "Ромео і Джульєтту", яка вийде у видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". Зараз пише нову книгу про життя сімох відомих людей. Зокрема, в ній йтиметься про тренера Валерія Лобановського і футболіста Олега Базилевича.

"Все, що ці люди робили ціле життя, потерпіло страшенний крах. Що ми сьогодні маємо в українському футболі і те, як клуб "Динамо-Київ" виглядає – це якась нищівна поразка їхніх ідей і зусиль. Лобановський був футбольним Піфагором. Він вірив, що в грі можна подолати випадковість, що за допомогою чисел можна розрахувати успіх", - зазначив письменник.

На презентацію прийшов письменник Сергій Жадан.

"Знаю, що в книзі буде прекрасна коротка історія про Єнакієво. Він згадує той момент, коли ми їхали з Донецька до Луганська з Любком Дерешем. У нас був такий виступ на трьох. Коли ми проїжджали такий вказівник, який показував на Єнакієво, всі втрьох замовкли і багатозначно перезирнулись. Був 2007-й, якраз коли один із мешканців цього міста став прем'єр-міністром України", - пригадав Жадан.

"Не просив Юрка дати мені щось почитати, бо не цікаво вихоплювати уривками. Дочекаюсь появи книги, мені подобаються його есе. В Україні чомусь вважають, що потрібно писати романи. Інші жанри - ніби "другий ешелон" літератури. Але у Європі есеїстика дуже популярна і має свого читача. Краще написати гарне есе, ніж поганий роман, як це часто у нас трапляється", - додав Сергій Жадан.

Зазначимо, 14 квітня київський концерт Андруховича та польсько-швейцарського музичного гурту Карбідо відвідала екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Після виступу вона взяла автограф у письменника й поцілувала його в щоку.

"Це була перша зустріч при цій нагоді. Насправді ми дізналися, що вона має намір прийти, десь за дві години до концерту. Це приємно, бо ніби зникає політична прив'язка, а Тимошенко постає, як звичайна людина. Читав в її інтерв'ю часів прем'єрства, що вона в підлітковому віці слухала британський рок-гурт Джетро Талл. Я подумав: боже мій, я дожився до ситуації, коли прем'єр-міністр любить ту саму музику, яку я слухаю. Але потім було багато розчарувань - її загравання з попсовою братією під час президентських виборів. Має триматись якась планка і ось вчора вона її підняла", - прокоментував Андрухович.

Зараз ви читаєте новину «Андрухович написав книгу про 111 міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі