четвер, 19 вересня 2019 08:25

Якою буде підтримка держави у книжковій сфері
5

На Форумі видавців у Львові розповіли, як боротимуться з нечитанням українців
Фото: Оксана Княжик
На Форумі видавців у Львові розповіли, як боротимуться з нечитанням українців
На Форумі видавців у Львові розповіли, як боротимуться з нечитанням українців
На Форумі видавців у Львові розповіли, як боротимуться з нечитанням українців
На Форумі видавців у Львові розповіли, як боротимуться з нечитанням українців

Український інститут книги на Форумі видавців у Львові презентував програму реалізації державної політики у книжковій сфері.

Учасники розповіли про ситуацію з книговиданням в Україні і про те, які заходи слід вживати для популяризації читання.

"Інститут був створений для того щоб втілювати державну політику в сфері книговидання, - каже директорка УІК Олександра Коваль. - Кожен другий українець жодного разу не відвідував бібліотеку чи книгарню. Але читання книжок покращує здоров'я. В середньому дослідження показують, що ті, хто читають живуть на два роки довше. Також книжки захищають від стресу, розвивають доброту і емпатію. Тому те, що в нас так мало читають – це ключова проблема, над якою працює УІК. Намагаємось зробити книжки більш доступними, мотивуємо людей до читання, формуємо комунікації, щоб популяризувати читання. Бібліотеки мало забезпечені новими книжками, а саме вони викликають інтерес. Тому держава має співпрацювати з місцевою владою в цьому плані".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Масова культура - це моя їжа" - українського читача завойовує популярний польський письменник

Україна починає нарощувати потенціал з експорту інтелектуального контенту.

"Для вирішення проблеми нечитання УІК планує реалізувати три програми: підтримки і розвитку читання, програма "Українська цифрова бібліотека", програма поповнення фондів публічних бібліотек. Водночас держава має підтримувати поповнення фондів шкільних бібліотек, реформувати бібліотечну галузь, збільшити кількість книгарень, стимулювати збільшення якісної продукції на ринку, підвищити платоспроможний попит. Проблеми ринку варто вирішити, тому що в Україні він несформований як такий, нас немає на світовій книжковій мапі".

Читання треба підтримувати, розвивати і заохочувати.

"Україна має вивчати, запозичувати і адаптувати під свої потреби той закордонний досвід, який є, - каже Анастасія Євдокимова, начальниця відділу промоції читання. - Наприклад, італійська програма "Культурний бонус" полягає в тому, що кожного року ті італійці, які досягають 18 років, отримують від держави 500 євро на культурні потреби. В наших планах найближча розробка національної стратегії розвитку культури на загально національному та локальному рівнях. На загальному – це конкурси фестивалі, премії. Треба до цього залучати видавців, співпрацювати з Міністерством освіти. Також буде акція "Бібліотеки повні людей". Запрошуємо провести день в бібліотеці і писати про це в соцмережах з хештегом "день у бібліотеці". За рік наші акції охоплюють близько 15 мільйонів відвідувачів і ці цифри зростають".

Письменників, які писатимуть про Львів забезпечуватимуть тимчасовим житлом. Резиденцію облаштовують у Львові, на вулиці Івана Франка, неподалік музею Дім Франка.

Зараз ви читаєте новину «Якою буде підтримка держави у книжковій сфері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі