середа, 21 лютого 2007 12:04

Як Ющенко дивився кіно українською (Репортаж)
5

 
З нагоди міжнародного дня мови президент Віктор Ющенко, 52 роки, з сім"єю сходив вчора ввечері на фільм "Павутиння Шарлоти" в українському перекладі. Похід у кіно був запланований у його робочому графіку.

Біля "Кінопалацу", що в центрі Києва, збираються люди. Вони ще не знають, що на сеанс прийде президент. Довідавшись, усміхаються та шепочуться. До юрби підходить охорона глави держави. Запитують, що люди тут роблять. Тих хто прийшов на фільм, просять зайти в середину. Біля афіші стоять три жіночки. Вибирають, який фільм подивитися. Підходить охоронець. Запитує, що тут роблять. Ті пояснюють, що дивляться.

- Подивилися і йдіть собі, - каже охоронець і показує рукою вбік.

Жінки незадоволено відходять.

Усередину кінотеатру відвідувачів пускають лише через рамку металошукача. Просять вийняти з кишень металеві предмети. Запитують чи є ножі, газові балончики, пістолети. У декого з дівчат є газові балончики. Їх складають до металевого дипломата. Власницям видають номерки. Обіцяють після сеансу повернути.

Біля входу на президента чекає його прес-секретар Ірина Ваннікова. Прискіпливо розглядає себе в шибках дверей. Поправляє зачіску. За кілька хвилин до приїзду Ющенків металеву рамку здвигають в бік.

Президент заходить з дружиною Катериною та дітьми. Сина тримає на руках. Ставить його на підлогу і починає роздягати. У холі чекають журналісти. Ющенко показує на них і запитує сина:

- Бачиш скільки? Що ти хочеш їм сказати?

Хлопчик мовчить. Ющенко заходить в хол. Підходить до журналістів з сином . Каже, що ще вісім місяців тому в Україні жоден фільм не дублювали українською мовою. Натомість тепер 40-50% іноземних фільмів дублюються українською.

- Це не поганий прогрес, - говорить президент.

З 1 січня цього року українською мали б дублювати 50% фільмів іноземного виробництва, а з другої половини року – 70%. Зауважує, що це рішення уряду Юрія Єханурова скасував районний суд. Тому президент доручив генпрокурору Олександру Медведьку оскаржити це рішення.

- Я переконаний, що воно буде переглянуте. Тому що не відповідає національним цілям, - каже Ющенко.

Поки батько говорить, син Ющенка ходить навколо нього. В руці тримає шапку, підходить до мікрофону і тицяє у нього пальцем. Ющенко це помічає.

- Тарасик, не хулігань! - каже і забирає в малого шапку.


У цей час Катерина Ющенко йде до барної стійки. Купує сік та поп-корн із сиром. Сеанс затримують на десять хвилин. Чекають поки Ющенко поспілкується з журналістами. Сім"я президента заходить до зали, сідає. Їдять поп-корн. У залі, вимикають світло, починається сеанс. На крайніх місцях біля виходу сідають охоронці.





Під час перегляду Ющенко разом з усіма сміється з кумедних моментів фільму. Після його закінчення охорона ще якийсь час не випускає глядачів. Чекають поки вийде президент. Ющенко виходить на вулицю без верхнього одягу. Людей з кінотеатру не випускають доки не від"їде президент. Охоронці тим часом розбирають рамку та роздають газові балончики.

На перегляд фільму також були запрошені глава секретаріату президента Віктор Балога, його перший заступник Іван Васюник, віце-прем"єр Дмитро Табачник, міністр культури і туризму Юрій Богуцький і лідер фракції "Наша Україна" В"ячеслав Кириленко. Але ніхто з них не прийшов. Наступного дня Табачник пояснює, що його ніхто не запрошував. Тому і не прийшов.


Андрій КУЗАКОВ

Зараз ви читаєте новину «Як Ющенко дивився кіно українською (Репортаж)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі