понеділок, 07 вересня 2015 10:59

Агенти ФБР стежили за Маркесом більше 20 років

Агенти ФБР стежили за Маркесом більше 20 років

Федеральне бюро розслідувань США протягом двох десятиліть здійснював стеження за колумбійським письменником Габріелем Гарсіа Маркесом. Про це повідомляє газета Washington Post.

Стеження за Маркесом почалася ще в 1961 році, коли він прибув до Нью-Йорк з дружиною і сином в якості працівника кубинського інформагентства Prensa Latina. Маркесу тоді було 33 роки.

За два роки до цього на Кубі в результаті перемоги революції до влади прийшов Фідель Кастро з соратниками, і протягом наступних десятиліть відносини між новим керівництвом острівної держави і США були ворожими. Сам Маркес вважався другом Кастро.

Наказ почати стеження за Маркесом віддав тодішній керівник ФБР Едгар Гувер. Після цього досьє на нього накопичувалося протягом наступних 24 років.

ФБР на прохання видання оприлюднило 137 сторінок цього досьє. У той же час ще 133 сторінки документа залишаються засекреченими — ймовірно, там міститься інформація, з якої причини бюро почало стеження за літератором.

Маркес був через два роки звільнений з Prensa Latina, так як, за словами старшого сина письменника, Родріго Гарсіа, не був затятим комуністом, і вважався недостатньо радикальним. Він ніколи не належав до жодної політичної організації.

Габріель Гарсіа Маркес помер 17 квітня 2014 року у віці 87 років в Мехіко, де прожив понад 30 років. Похорон письменника були організовані урядом Мексики.

Письменник є однією з ключових фігур латиноамериканського "літературного феномену" 1960-х років. Найбільш відомою його роботою вважається роман "Сто років самотності".

Зараз ви читаєте новину «Агенти ФБР стежили за Маркесом більше 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі