Ексклюзиви
середа, 19 травня 2021 19:10

"А що, сексу не буде?": художниця показала мистецтво зв'язування
25

Шибарі-перфоманс під час виставки “Rope touch”
Фото: Валерій Шмаков
Ілюстрації Марти Skinnysticks
Шибарі-перфоманс під час виставки “Rope touch”
Ілюстрації Марти Skinnysticks
Виставка “Rope touch” триватиме 3 тижні

У Львові, у галереї пабу Kerouac art pub, відкрилась виставка ілюстративних робіт художниці Марти Skinnysticks "Rope touch", що висвітлює тему естетики та чуттєвості Шибарі – японського мистецтва зв'язування людей.

- Цікаво, чи можна отримати оргазм під час шибарі?, - запитує дівчина перед початком заходу, спускаючись з іншими відвідувачами у невелику кімнату по металевих гвинтових сходах.

Марта зустрічає гостей у чорному платті з великим вирізом на нозі. Хоч відвідувачів не багато, приміщення галереї їх ледве вміщає. На стінах з цегли висять 22 ілюстративні роботи, підсвічені приглушеним світлом.

"За допомогою лайнерів та маркерів, чорним по білому, художниця оспівує природню красу оголених тіл, пише поезію витонченості людських душ, передає палітру неземних відчуттів.. чіткістю ліній, гнучкістю кривих, стриманістю композиції. Виставка висвітлює тему естетики та чуттєвості шибарі. Це розповідь про те, як за допомогою обмеження рухів тіла людини мотузками, майстерністю та відповідальністю риггера (майстра, що зв'язує, - Gazeta.ua), довірою та покірністю моделі, відкриваються незвідані грані душі та самопізнання", - сказано в анонсі заходу, який авторка розсисала в соцмережах напередодні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Насолода через біль: фотограф знімає японок, які займаються шибарі

Це п'ята виставка Марти Skinnysticks. Триватиме три тижні. Всі ілюстрації можна придбати. Забрати придбані собі можна буде лише після закінчення виставки.

"Всі хто мене фоловить, знають, що я займаюсь художнім розписом одягу і ці ілюстрації також наношу на одяг, - каже Марта, - Сьогодні хочу показати вам шибарі перфоманс, аби ви самі відчули енергетичну частину і прониклися цим. У вашій голові виникають різні картинки і уявлення про те, що таке шибарі. Це одна з практик БДСМ, але не тільки. Для мене це мистецтво, вивчаю його понад рік. На моїх попередніх виставках теж було присутнє шибарі. Але це була статика, трохи лайтове. Сьогодні хочу показати підвіс. Це все серйозно".

Автор: Валерій Шмаков
  Мотузки для шибарі та авторські стікери Марти Skinnysticks
Мотузки для шибарі та авторські стікери Марти Skinnysticks

Перед початком дійства просить усіх присутніх поставити мобільні телефони на беззвучний режим і не говорити голосно, оскільки це відволікає.

"Можете задавати будь-які питання які цікавлять. Все, що боялися чи соромилися запитати. Тут немає нічого соромного. Хочу, щоб у нас був діалог. Єдине, що не питати у мене — так це "А що, сексу після цього не буде?" Бо вижену звідси", - зазначає художниця.

"Багато хто вважає, що шибарі лише для сексу. Вони не розуміють, що під час сесії настільки сильні емоції, що ми наче в оболонці знаходимось, де перестає існувати все довкола, існуємо тільки ми. Асоціюю це з станом медитації, коли тобі добре і забуваєш про всі проблеми. Думаю, сьогодні у вас буде можливість зрозуміти. Шибарі — це танець двох людей і глядачів, якшо такі є. Глядачі — це третя сторона перфомансу, яка теж перебуває в цьому стані. І ви це відчуєте. Звісно, це інтимна річ, але хочу донести людям, що нічого страшного і похабного в тому немає. Вчуся цьому рік і буду вчитися надалі. Я надихаюся, придумую шось нове, імпровізую", - додає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київська художниця малює голих зв'язаних жінок

Разом із дівчиною-моделлю стають на килимок посеред кімнати під дерев'яними кільцями, що прикріплені мотузками до стелі. Поряд на столі лежать рожеві джгутові мотузки, а також стікери авторського дизайну із зображенням мотузок, наручників, ошийників та кляпів.

Під повільну музику Sevdaliza "Human" обіймає модель, тоді садить її перед собою і стає позаду. Повільно знімає з моделі чорний шовковий халат, що та залишається в одній білизні. Тоді обвиває мотузками навколо торсу і зв'язує за спиною руки. Присутні мовчки спостерігають та знімають на телефони. Модель та риггер входять у своєрідний транс.

Автор: Валерій Шмаков
  Шибарі-перфоманс під час виставки “Rope touch”
Шибарі-перфоманс під час виставки “Rope touch”

Марта обв'язує мотузку навколо тазу та ніг моделі і підвішує її до дерев'яних кілець. Спершу горизонтально а тоді на короткий час вниз головою. Тоді знімає, кладе на килимок та повільно розв'язує, потім обіймає та гладить по спині. Дівчину-модель при цьому злегка трусить. Глядачі вибухають оплесками.

- Надіюсь ви відчули те, що ми очікували і насолодилися. Бо ми так, - каже Марта Skinnysticks.

- Ми бачили! — усміхаючись відповідає одна із глядачок.

- Поділитеся потім враженнями і думками зі мною особисто, я чекаю. А зараз нам треба трошки емоційно відійти. Ви з нами можете говорити, але відповідати зможемо мабуть не одразу, дещо приторможені зараз. Бар за ваш рахунок, я не виставляю, - додає організаторка виставки.

Модель встає і тримаючись руками за кільця робить сальто. Чоловік з числа глядачів просить її повторити трюк і робить селфі на її фоні.

Одна із глядачок прийшла з корсетом зробленим із кольорових мотузок під курткою. Запитує чи це не боляче бути у такому підвісі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка малює неймовірні картини оголеними грудьми

"Трошки є. Є більш болючі типи підвісів, є менш. Коли розповіла подрузі про своє захоплення вона не знала що це. Запитала чому цим займаюся. Вона подумала, що намагаюсь цим викликати біль. Я пояснила, що хтось справді приходить в це бо хоче відчути біль. Для мене це один з методів позбутися контролю. Я дуже контролюю все в житті — події, свою діяльність. Для мене це спосіб довіритися людині. Звісно, довіра не приходить одразу. Хтось може довіритися з першого разу, а хтось за довгий час. У мене теж був свій час. З моменту, коли мене вперше підвісили (я буваю і моделлю також) пройшло півтори роки поки я зрозуміла шо таке шибарі. Раніше займалася пол-денсом і думала що треба напружити всі м'язи. Але ні, це інше, тут мова про те, щоб відпустити себе, довіритися людині. Ти не можеш нічого, повністю віддаєшся майстру, який відповідальний за тебе. Звісно, техніку безпеки треба знати. Де можна обв'язувати а де ні, де може вузл перетиснути нерви чи судини. Якщо модель мала якусь травму це теж треба враховувати", - пояснює художниця.

Автор: Валерій Шмаков
  Шибарі-перфоманс під час виставки “Rope touch”
Шибарі-перфоманс під час виставки “Rope touch”

- А звідки виникло шибарі?, - питає дівчина в чорному костюмі та з довгим чорним волоссям.

- З Індії, - каже один з глядачів.

- Ні, в середньовічній Японії було бойове мистецтво знерухомлювати полонених противників мотузкою. У них в ті часи велись внутрішні війни. Японці дуже традиційні і мотузкою там наприклад бамбук скріплювали, з якого будували будинки. А ще була традиція полонених різного соціального статусу зв'язувати по різному. По в'язці можна було зрозуміти ким є заарештований. Згодом почали використовувати це мистецтво для зв'язувати жінок, - каже Марта Skinnysticks.

Львівська художниця-ілюстраторка Марта Skinnysticks почала займатися художнім розписом одягу 6 років тому. Художню діяльність розпочала в Шанхаї. Створила понад 1000 одиниць одягу розписаних вручну, провела 4 ілюстративні виставки в Києві та у Львові, читала лекції на українських тижнях моди.

Зараз ви читаєте новину «"А що, сексу не буде?": художниця показала мистецтво зв'язування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі