середа, 25 червня 2014 13:25

70% дітей в Україні стикалися з корупцією на практиці - дослідження

70% дітей в Україні стикалися з корупцією на практиці - дослідження
Фото: gazeta.lviv.ua

Близько 70% українських дітей мають практичний досвід корупції. Про це свідчать результати конкурсу дитячого малюнка на тему корупції "Дитинство - територія безпеки", розповіла президент Центру соціального лідерства Октябрина Лісовська, ініціатор конкурсу.

"Конкурс тривав з 15 травня по 20 червня. У ньому брали участь діти віком від 10 до 16 років: 77,4% дівчатка, інше - хлопчики. Всього маємо 471 роботу. Це перший такий конкурс в Україні. З аналізу дитячих робіт видно, що діти знають, що таке корупція: малюють, що треба дати гроші у дитсадок, що тато дружить з ДАІшниками, треба заплатити лікарю у безкоштовній поліклініці й таке інше. Символом корупції майже всі визначають долар - малюють 100$. Тільки 4% зобразили гривню. Найбільша група корупціонерів, яку виділяють малюки - чиновик-бюрократ різних галузей, це 28,5%. Цікаво, що виокремлюють таку групу, як співробітники шкіл, а серед них виділяють директорів шкіл", - розповідає Лісовська.

Діти зображують символи єдності, що свідчить про їх громадянську позицію та патріотизм, говорить дитячий кризовий психолог Лілія Дубинська:

"40% намалювали символи вільної, щасливої України: блакитне небо, калину, соняхи, горобину тощо. На деяких роботах є вогонь, що говорить: корупцію треба випалювати. Це свідчить, що вже у 10-13 років вони мають уявлення про проблему корупції та шляхи її вирішення. 9-10 років - насправді, дуже ніжний вік, але вони вже обізнані про таку проблему в школах, медичних установах",- розповідає психолог.

На основі малюнків, які надійшли на конкурс, його організатори спільно з Міністерством освіти і науки планують видати календар, який розповсюджуватимуть, в першу чергу, серед чиновиків.

 

 

Зараз ви читаєте новину «70% дітей в Україні стикалися з корупцією на практиці - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі