середа, 16 жовтня 2019 06:26

"Зробив собі ім'я, ще майже нічого не написавши"

Автор: REUTERS
  За творами австрійського письменника Петера Гандке зняли три фільми. Картина ”Небо над Берліном” на Кан­нському фестивалі 1987 року отримала нагороду ”за найкращу режисуру”. Стрічку зняв німець Вім Вендерс
За творами австрійського письменника Петера Гандке зняли три фільми. Картина ”Небо над Берліном” на Кан­нському фестивалі 1987 року отримала нагороду ”за найкращу режисуру”. Стрічку зняв німець Вім Вендерс

У столиці Швеції Стокгольмі назвали лауреатів Нобелівської премії з літератури. Нагороду за 2018-й присудили польській письменниці українського походження Ользі Токарчук, 57 років, за 2019-й — австрійцю 76-річному Петеру Гандке.

— Він своєю позицією — жити для літератури — заслужив премію, — каже пере­кладачка 55-річна Христина Назаркевич. Офіційне визначення нобелівського комітету творчості Петера Гандке звучить: "впливова робота, що з мовною винахідливістю досліджувала периферію і специфіку людського досвіду".

— Зробив собі ім'я, ще майже нічого не написавши, — про­довжує Назаркевич. — 1966-го обізвав післявоєнних німецькомовних письменників збіговиськом літературних імпотентів. Вирішив писати щось протилежне до їхніх політизованих творів. Фіксував на папері свій душевний стан, переживання. Тоді це було новаторством.

Гандке — бунтар. Напевно, в цьому його основна заслуга для мистецтва. Не погоджувався з тим, що у другій половині XX століття письменник має бути прихильником тієї чи іншої політичної течії, висловлювати свою позицію. Хоча зрештою життя його за це покарало. Виступив на захист Слободана Мілошевича (президент Сербії 1986–1997 років, розпочав збройні конфлікти з колишніми республіками Югославії. — ГПУ), з яким приятелював. Мати Гандке — словенка. Народився у провінції Каринтія на півдні Австрії, де словенці становили національну меншину. Завжди із симпатією ставився до федерації слов'янських народів Югославії. Відмовлявся сприймати Мілошевича диктатором і злочинцем. 2006-го виступив із промовою на його похороні. Це обурило громадськість. Постало етичне питання, чи можна після такого друкувати й читати австрійця.

Гандке — підкреслено аполітичний у творчості. Усамітнено живе десь у лісі під Парижем.

Пише прозу, поезію, драматургію. 2007-го я зі студентами факультету іноземних мов Львівського університету Івана Франка ставила його п'єсу "Облаювання публіки". Вона про те, що часто ми говоримо, не замислюючись, який насправді смисл вкладаємо у свої слова.

Один із його свіжих текстів — п'єса "Під час бурі". Її активно обговорювали на батьківщині письменника. Твір про те, як австрійці утискали словенців.

У Гандке незвичне сприйняття мови. Працює зі словами не як із дзеркалом, що відбиває реальність, а як з організмом, який живе незалежно і до якого ми намагаємося придивитися.

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в Стокгольмі 10 грудня. Лауреати отримають по 9 млн шведських крон — 22, 4 млн грн.

Торік Нобелівську премію з літератури не вручали через скандал. Членкиню Шведської академії Катаріну Фростенсон звинуватили в корупції, розголосі інформації про нагороду, а її чоловіка — в сексуальних домаганнях.

Зараз ви читаєте новину «"Зробив собі ім'я, ще майже нічого не написавши"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі